Šefik Džaferović nakon sastanka i postignutog dogovora sa Recepom Tayyipom Erdoganom: “Autoput Sarajevo – Beograd će spojiti glavni grad sa sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se nakon današnje posjete Ankari gdje ih je ugostio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Ova posjeta je potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu. Ovo je vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je saopćeno na današnjem sastanku.

Razgovarali smo o i sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je danas potpisan. Ovo je novi korak naprijed po pitanju ovog velikog infrastrukturnog projekta. Autoput Sarajevo – Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad sa sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH.

Također ovaj projekat je od izuzetnog značaja za ukupan region Zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope. Turska ima stabilizirajuću ulogu na Zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna sa ovakvim projektima.

Razgovarali smo o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države. Važno je znati da smo mi potpisali sa Turskom Sporazum o slobodnoj trgovini kojim su Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima sa Turskom. Potrebno je u periodu koji slijedi iskoristiti taj otvoren prostor.

Razgovarano je i proizvodnim investicijama. Naš cilj je povećanje trgovinske razmjene sa Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje našeg izvoza u Tursku”, napisao je Džaferović na Facebooku.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.