Šefik Džaferović nakon sastanka sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom: “Ojačajte NATO štab u Sarajevu, Rusija otvoreno prijeti BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nakon sastanka su održali zajedničku press konferenciju.

Džaferović se zahvalio na prilici da se danas razgovara o odnosima BiH i NATO saveza i o stanju u BiH.

– Današnji naš sastanak je bio jako konstruktivan i na tragu je onoga što želi i BiH i NATO savez. BIH je aspirant za članstvo u NATO savezu, m smo se davno 2005 godine opredijelili da je naš cilj članstvo u NATO savezu.

BiH je 2009. godine podnijela zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu i danas se mi nalazimo u tom statusu kada je u pitanju naš odnos sa NATO savezom.

NATO garant Dejtona

ažalost postoje i problemi, postoje političke snage koje osporavaju NATO put ali ja sam došao i ovdje u sjedište saveza da kažem da su važne odluke institucija BiH.

Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu i to je nešto spram čega se svi mi trebalo odnositi na način na koji se treba odnositi prema odlukama koje su na snazi – rekao je Džaferović.

Kako je dodao, NATO savez je uradio mnoge važne stvari u našoj zemlji.

– NATO je zaustavio rat, uspostavio mir, predano sa bh. vlastima radio na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

NATO savez je zapravo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mira i stabilnosti u BiH i ja koristim priliku da vam se na tome zahvalim.

Ja sam uvjeren da će NATO savez i dalje nastaviti da štiti Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost u BiH.

Želim da vam se zahvalim na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama za članstvo u NATO savezu, posebno u svjetlu mogućeg prelijevanja krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

U BiH nažalost postoji ruski utjecaj i mi se spram toga moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene prijetnje BiH koje dolaze sa ruske strane, to radi ruski ambasador u Sarajevu da će BiH iskusiti negativne posljedice ukoliko nastavi svojim NATO putem – rekao je predsjedavajući Predsjedništva.

Podrška OS BiH

Istakao je da će BiH nastaviti svojim NATO putem i da nikoga nećemo pitati koji će biti naš put.

– Ja vas molim da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate i na obaveze koje ima NATO kada je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum.

Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu, to je jako bitno i jako važno, jer NATO štab je zajedno sa misijom Althea ustvari pravni sljednik misija NATO-a koje su postojale u BiH, koje su zaključene 2004. godine sa misijom koja se zvala SFOR.

Hvala vam na podršci koju dajete OS BiH. Želim da naši kontakti i susreti budu sve češći i sve snažniji, želim da naša saradnja između BiH i NATO saveza bude što snažnija, da naše OS budu što je moguće više prilagođene standardima NATO saveza.

Mi smo ih uspostavili i reformirali u skladu sa standardima i želim da se to nastavi. Molim da se pruži puna podrška u svakom smislu OS BiH.

Hvala vam na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i hvala vam na odlučnosti da se kroz pomoć BiH zaštiti mir i u BiH i na zapadnom Balkanu – zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.