Šefik Džaferović nakon što je “uživo” vidio specijalnog predstavnika Velike Britanije: “Rekao sam Stuartu Peachu da treba povećati međunarodno vojno prisustvo u BiH”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom kazao je da je u BiH potrebno povećati međunarodno vojno prisustvo što bi predstavljalo veliku stvar za BiH.

“Za mene je ovo jedan važan, bitan sastanak na kojem smo razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini”, rekao je Džaferović.

On se zahvalio vladi Velike Britanije što je imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji, kako kaže, može samo da pomogne u rješavanju problema u BiH, odnosno u smirivanju situacije.

“Ono što smo danas mogli da čujemo je podrška jedinstvu i cjelovitosti BiH, reformama, evropskom i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku te vojnoj misiji EUFOR-a”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je bilo kakva blokada institucija BiH neprihvatljiva, jer one ne smiju biti uslovljavane ničim ni od koga.

“Proizvođenje političke krize, koja može da ode i u sigurnosnu krizu nikome ne odgovara. Mir, stabilnost, reforme treba da odgovaraju svima u ovoj zemlji,” naglasio je Džaferović.

Istakao je da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a.

“Mislim da je ovo prvi u nizu sastanaka, a tako je i kazano, koji će se održati. Ono što ja mislim, što sam rekao na sastanku, da je u BiH osim potrebe da se poštuje bez rezerve ured visokog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, potrebno ojačati međunarodno vojsko prisustvo. Bio bi to mali napor međunardone zajednice za veliku stvar u BiH”, kazao je Džaferović.

Osim toga, rekao je Dejtonski mirovni sporazum jedna brižljivo komponovana ravnoteža koja se mora poštovati od strane svih – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.