Šefik Džaferović: “Nije mu mjesto u Predsjedništvu, stojim iza svog poziva da se Dodik smijeni”

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao je tokom razgovora s novinarima na Bledskom forumu u Sloveniji da stoji iza svog poziva visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu da smijeni Milorada Dodika.

Džaferović je rekao da oni koji opstruiraju rad institucija BiH ne trebaju raditi u njima.

“Stojim iza toga, ne treba da radi u institucijama Bosne i Hercegovine niko ko blokira njihov rad, a položio je zakletvu da će institucije funkcionirati, da će štititi ljudska prava i Ustav BiH”, kaže Džaferović.

Upitan kakva je bila reakcija visokog predstavnika na njegovu izjavu, Džaferović odgovara da nije dobio odgovor. Visoki predstavnik jedini ima ovlaštenja, ističe on, i njegova uloga je da pomogne Bosni i Hercegovini.

“Po dejtonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcioniranju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav”, podvlači Džaferović.

Podsjećamo, Džaferović je rekao da visoki predstavnik u BiH treba da reaguje kako bi se odblokirao rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa čak i da pokrene pitanje smjene.

Ovo je Džaferović rekao nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH. Džaferović je pojasnio da je član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv svih tačaka, te da su na dnevnom redu bile uglavnom tačke vezane za vanjsku politiku i sigurnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.