Šefik Džaferović oštro o Dodikovj harmonici u Predsjedništvu BiH: “Najobičniji primitivizam, pravo da vam kažem”

Sjednica Predsjedništva BiH održana je danas u Sarajevu. Nakon predsjedavajućeg Željka Komšića, prisutnim novinarima se obratio i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Napomenuo je kako će se o ugovoru za Islamsku zajednicu BiH raspravljati na narednoj sjednici.

Napomenimo, Milorad Dodik je kao član Predsjedništva BiH povukao nacionalni interes na odluke. Džaferović smatra kako bi trebalo da reaguje međunarodna zajednica, ali i institucije.

“U ovakvim situacijama, međunarodna zajednica ima dužnost pomoći da bh. institucije funkcioniraju normalno u slučaju blokada“, rekao je Džaferović.

On je ponovio kako bh. institucije imaju obavezu dati odgovore u ovakvim situacijama, a tu je i pravosuđe koji mora raditi svoj posao – da procjenjuje situaciju.

“U nekom redu poteza, kako riješiti situaciju, institucije su na prvom mjestu – pa i pravosuđe i one trebaju dati odgovor te međunarodna zajednica“, odgovorio je Džaferović.

Smatra kako je Dodikov potez “pokušaj da se ponize instucije, ali – samo pokušaj”.

“Javnost je pametna i razumije te postupke, te je to samoponižavanje onih koji su se upustili u to. Pitanje je kako je taj instrument mogao da uđe u ovu institucije i tim ćemo se baviti – da uđe u institucije smao što može da uđe. Muzičkom instrumentu nije mjesto ovdje. Svako od nas priča priču o sebi i o državi. Meni je cilj da BiH bude kao normalna država-zna se kodeks i bonton i želim da bude na najvišem nivou. Oni koji su spremni spustiti se na takav nivo – govore o sebi, ne o državi i narodu. Ovo danas je jedan najobičniji primitivizam, pravo da vam kažem“, rekao je Džaferović.

Naveo je kako ima povjerenja u Ustav BiH i zakone.

“Institucije su su tu da štite državu, kako i svi mi pokušavamo. Ništa ne trebam i ne smijem da uradim izvan zakona. Trebao isto raditi i druge institucije. Tako će i biti”, rekao je Džaferović – prenijelo je Radio Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.