Šefik Džaferović oštro osudio odluku Srbije: “Teške posljedice na odnose”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbacio je danas prvostepenu presudu beogradskog Višeg suda Osmanu Osmanoviću ocijenivši da ona predstavlja “sramotan udar na pravdu”, te da će ostaviti “teške posljedice na odnose između BiH i Srbije”.

Džaferović je zaključio kako je cijeli proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države.

“Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret. Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem”, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici”

Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine, dodao je Džaferović.

“Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince”, stoji na kraju reakcije Šefika Džaferovića.

Viši sud u Beogradu osudio je danas prvostepeno Osmana Osmanovića, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i ratnog zvaničnika logora Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog, na pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koji su se nalazili u ovom zatočeničkom objektu tokom ljeta 1992. godine, javio je Detektor.

Sud je utvrdio da Osmanovićeve radnje predstavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, prva je reagovala na presudu Višeg suda iz Beograda ocijenivši je kao “sramnu”.

Turković je navela kako je sa pravom tražila od Srbije da se predmet ustupi bh. pravosuđu u skladu sa protokolom.

“Novi težak udarac normalizaciji odnosa u regiji u osjetljivom trenutku. Nepravda prema jednom čovjeku nepravda je prema svima nama”, poručila je na zvaničnom Twitter nalogu šefica bh. diplomatije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.