Šefik Džaferović poslao “posljednji poziv” Miloradu Dodiku: Imamo državne mehanizme za sankcionisanje

U obraćanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića nakon sastanka s austrijskim šefom diplomatije Michaelom Linhartom, Džaferović je uputio “posljednji poziv” Dodiku da prestane s antiustavnim djelovanjem.

Džaferović je pozvao Dodika da dođe u Predsjedništvo, da rade na reformama BiH.

“Da ispunjavamo obaveze prema NATO savezu i svime onim zbog čega su nas izabrali na ove pozicije. Dodik ne može uspjeti s ovim što radi, može nanijeti štetu samo sebi i entitetu kojeg tvrdi da predstavlja”, kazao je Džaferović.

Dodao je da je Dodikovo djelovanje u osnovi protiv Dejtonskog sporazuma na koji se poziva, što samo o sebi govori protiv ozbiljnosti situacije.

“Treba iskoristiti sve moguće mehanizme da Dodik konačno shvati da to što radi nije dobro ni za koga. Ukoliko nastavi, onda je prvorazredna obaveza visokog predstavnika da zaštiti Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, dodao je Džaferović.

Rekao je da treba pustiti prevosudnim institucijama BiH da rade svoj posao.

“One su dužne štititi suverenitet BiH. Svako ko bude atakovao, na to treba da reaguje pravosuđe. Ova država ima sistem i Dodik mora znati da on i sam dolazi na udar krivičnih zakona.

Sve što imamo na nivou BiH definirano je Ustavom BiH. U Ustavu BiH piše da postoji mogućnost da se nadležnosti s entiteta prenesu na državu BiH. I one zauvijek ostaju takve. Sve dok državne institucije ne odluče drugačije to je tako”, zaključio je Džaferović rekavši da je “ovo posljednji poziv Dodiku da to prihvati”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.