Šefik Džaferović reagovao na izjavu Zorana Milanovića o Miloradu Dodiku: “Onaj koji blokira rad institucija BiH ne može biti dobronamjeran”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da učestvuje na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kao član Državnog predsjedništva, a kolegi Miloradu Dodiku koji je kazao da je Džaferović u Sloveniji u “privatnoj posjeti” poručio je da “više čita Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva”.

Džaferović je komentarisao izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je ocijenio kako je “dobronamjerna” Dodikova posljednja inicijativa u kojoj je pozvao njega, Vučića i Erdogana da posreduju u novom dogovoru u BiH.

“Prema onom što čini nema tu dobre namjere, pa čak ni za one koje predstavlja. U našem interesu je da BiH funckioniše i da što prije postane članica NATO saveza i EU. Onaj koji blokira rad institucija BiH ne može biti dobronamjeran. Pozivam ga da što prije prestane”, poručio je Šefik Džaferović.

Za N1 je govorio i o svome pozivu na smjenu Dodika?

“Ono što mene najviše intreresuje da institucije funkcionišu i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum bez rezerve. To znači da se poštuje i visoki predstavnik, i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, međunarodne presude itd. Svako onaj koji blokira rad institucija ne treba da učestvuje u radu. Ja sam jučer nakon što smo imali sjednicu Predsjedništva BiH, koja je u potpunosti blokirana, pozvao visokog predstavnika koji jedini ima alate u svojim rukama, ima mehanizme, koji su propisani Daytonom – da pomogne BiH da njene institucije profukcionišu. Uključujući i smjene. To je sve što sam kazao i stojim iza toga”, istakao je Šefik Džaferović.

Kakva je bila reakcija visokog predstavnika?

“Nisam dobio odgovor. Ali to je njegova uloga. On mora spriječiti zloupotrebu Dejtonskog sporazuma. Sve one koji kritikuju mene zbog te izjave pozivam da pomognu da institucije Bosne i Hercegovine normalno funkcionišu”, kazao je na kraju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.