Šefik Džaferović se oglasio, ne krije koliko je zabrinut: “Dodatno pogoršani odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da sazna o čemu se radi kada je u pitanju hapšenje Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), a potom i da urade ono što država u ovom trenutku može da uradi.

On je to kazao u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji.

“Država je, kada su u pitanju diplomatski napori, uradila sve što je mogla. Jutros je predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao ambasadora Srbije na razgovor. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je pozvalo ambasadora BiH u Beogradu na konsultacije u Sarajevo.

Komšić i ja smo iznijeli svoje jasne stavove kada je ova stvar u pitanju. Srbijanski ambasador se nije odazvao na poziv i to je poseban problem koji govori o odnosu Srbije i njenih diplomatskih predstavnika prema kolektivnom šefu države kojeg sada predstavlja Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

To će sasvim sigurno imati posljedice na odnose BiH i Srbije zato što je to nepoštovanje šefa države od strane ambasadora koji je akreditiran ovdje u BiH”, kazao je Komšić.

O pozivu ambasadorice BiH u Beogradu na konsultacije u Sarajevo pojašnjava da je to diplomatska mjera koja se poduzima kada je u pitanju diplomatska aktivnost svake države.

“Ona prije svega znači protest države koja poziva svog ambasadora na konsultacije. Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ambasadoricu na konsultacije i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Postoji mogućnost i da vratimo ambasadoricu u Sarajevo. Ja mislim da Srbija u ovom slučaju flagrantno krši međunarodno pravo, da zloupotrebljava princip univerzalne jurisdikcije kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, da Srbija ne treba da procesuira na svom sudu državljane drugih država za navodne zločine koji su navodno počinjeni u drugim državama, a pogotovo u situaciji kada se zna da je Srbija bila agresor na BiH. Tako da mislim da je to nešto apsolutno neprihvatljivo. Nije ovo prvi slučaj.

Imamo još dva slučaja koja su u toku pred pravosuđem Srbije. Jednostavno, mislim da se radi o politički motiviranim procesima kojima je za cilj da se izjednači agresor i žrtva, da se što više branilaca BiH optuži i osudi za ratne zločine. Ja sam uvjeren da će i ukupna međunarodna javnost shvatiti da je to zloupotreba od strane institucija Srbije. Oni ako hoće da imaju univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, imaju oni državljana BiH, ali i državljana Srbije koje Srbija štiti”, kazao je Džaferović.

Džaferović navodi da Srbija nema iskren odnos prema suđenju za ratne zločine.

“Treba da odgovara svako ko je počinio zločin i postoje procesudre za to. Neprihvatljivo je za BiH da branioci BiH, državljani BiH za navodne ratne zločine u Bosni i Hercegovini odgovaraju pred srbijanskim pravosuđem. Prema sporazumu koji postoji između BiH i Srbije i ono što sam ja mogao da vidim jeste da je postojala obaveza da Srbija o tome obavijesti BiH”, naglasio je.

Smatra da je ovo što je urađeno od strane srbijanskog ambasadora jedna teška uvreda.

“Sasvim sigurno je da naši odnosi nisu sjajni. Srbija izbjegava da rješava otvorena pitanja sa BiH. Ja sam predsjedniku Srbije, Vučiću, i ovdje u Sarajevu prilikom uručivanja donacije vakcina, a i na sastanku na brdu kod Kranja, otvoreno i jasno kazao da mi treba da međusobno sarađujemo, da poštujemo jedni druge, da smo ravnopravni partneri, da rješavamo otvorena pitanja.

Očigledno je da Srbija izbjegava da to čini nego vodi jednu drugu politiku prema BiH. Nisam naišao na neku vrstu razumijevanja kada je u pitanju zahtjev BiH. Mi već nemamo onakve odnose sa Srbijom kakve bi trebalo da imamo. Ovo ih čini još dodatno pogoršanim”, smatra Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.