Semir Efendić žustro odgovorio na tvrdnje Bakira Izetbegovića da će Stranka za BiH i NES stati na stranu SDA

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić reagirao je na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da su sve šanse da će na kraju “SBiH i NES stati na stranu SDA” kada je riječ o formiranju vlasti na nivou FBiH.

“Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na nivou FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rješavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu”, napisao je Efendić.

Prema njegovim riječima, jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od strane visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti.

“On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene Ustava to su mu nažalost omogućile.

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja”, naveo je Efendić.

Dodao je da identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH.

“O imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti.

To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati”, zaključio je Efendić.

Podsjetimo, Izetbegović je kazao da da se Stranka za BiH i NES ne žele transparentno staviti na stranu SDA po pitanju formiranja vlasti na nivou FBiH, ali da će se i to na kraju desiti.

“Mislim da su sve šanse da će se na kraju to desiti.

VEZANI TEKST: Bakir Izetbegović oštro o visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Upozoravam ga da to ne uradi. Ako to uradi dobit će odgovor od nas”

Mi smo najjača komponenta u tome svemu i naše politike su takve, u odnosu na državu BiH i ove snage koje destabiliziraju BiH, da njih i njihove glasače privlače ka DF-u i SDA-u “, kaže lider SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.