Šemso u Njemačkoj: Balkanac otkrio koliko za njega košta život u toj državi

Danijel “Šemso” Grbić, Osječanin koji već devet godina živi u Njemačkoj, nedavno je pokrenuo YouTube kanal pod nazivom “Šemso u Njemačkoj“, gdje sa svojim pratiteljima dijeli iskustva života i rada u toj zemlji. U jednom od svojih videozapisa Danijel je otkrio detalje o troškovima života u Njemačkoj. Šemso živi sa svojom porodicom u stanu od 88 kvadrata.

Uz stan dolazi i parking mesto, što smatra važnim jer je, kaže, pronalazak parkinga nakon posla prava teškoća, posebno prije vikenda.

–Sve zavisi na kojem ste spratu, koliko ste udaljeni od centra, imate li balkon, koliko je zgrada stara, na kojoj se lokaciji nalazi. Sto stvari igra ulogu, pa tako nisu svugdje istre cijene. Kirije su u pravilu više na jugu Njemačke jer su tamo i više plate – objašnjava simpatični Osječanin.

Paprena stanarina i komunalije

On tvrdi da stan i račune plaća 974 eura mjesečno, a kada se tome dodaju stavke kao što su internet, televizija, odvoz smeća, garaža i struja, dođe do cifre od 1211 eura.

–Glavna stavka je cijena najma stana, u koju su uključeni voda i grijanje, a koju plaćamo 974 eura mjesečno. Uz sve druge troškove, to znači da mjesečno samo za stanovanje plaćamo više od 1.200 eura. Znam da je strašno puno. A gdje su ostali troškovi kao vrtić, hrana, sportske aktivnosti, zdravstveno osiguranje, osiguranje stana, osiguranje za auto – pita se Šemso.

Kada se cijene stanova u Njemačkoj uporede sa prosječnim cijenama na Balkanu, jasno je, tvrdi Danijel, da je u Njemačkoj potrebno znatno više sredstava. U Njemačkoj postoje i pravila koja se razlikuju od onih u zemljama bivše Jugoslavije, što ljudima u početku može biti izazovno.

Odvoz smeća i TV taksa

–U Njemačkoj ste dužni da platite televizijsku taksu bez obzira da li imate televiziju ili ne, a plaća se otprilike 50 evra svaka tri mjeseca – navodi se u jednom primeru.

To je, računa Šemso, oko 17 eura mesečno.

-Plaćaju svi, samo se ne plaća ako živite sa više ljudi u jednom stanu. Na primjer, ako živite u stanu sa drugim radnicima, onda se plaća samo jedna naknada, a ne plaćaju je svi – objašnjava on.

Pod „troškove stanovanja” Danijel je pored stanarine uključio i komunalije i naknade za televiziju, kao i odvoz smeća, koji se plaća 70 eura godišnje.

-Ovdje je odlaganje smeća obavezno i o svemu se vodi računa. Ako ovo ne uradite, a neko vas prijavi, kazne su prilično velike – upozorava on, nakon čega je spomenuo i plaćanje kućnog interneta.

–Neograničeni kućni internet plaćamo 39 evra– rekao je on. Danijel plaća i parking mjesto, 44 eura mjesečno.

-Mislim da je od svih investicija garaža najisplativija stvar. Ne žalim ni centa – rekao je on.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.