Šemsudin Mehmedović bez imalo ustručavanja “udario” na visokog predstavnika: “Christian Schmidt nije svjestan u ovom trenutku posljedica svoje odluke”

“GDJE SU TA LJUDSKA PRAVA KOJA BAŠTINI EU PRAVNA STEČEVINA?

ZATRAŽIMO UKIDANJE KONSTITUTIVNOSTI – SCHMIDT ODLUKOM O CENZUSU OD 3% JE PRVI UKINUO KONSTITUTIVNOST.

Schmidt nije u ovom trenutku svjestan posljedica svoje Odluke”, započeo je ovako svoje saopštenje Mehmedović.

“Ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese odluku o cenzusu od tri posto, to je signal Bosancima da traže ukidanje konstitutivnosti u Ustavu Bosne i Hercegovine”, ocijenio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović.

– Ako odluka Šmita o cenzusu od tri posto bude donešena, onda je to signal svima da traže brisanje konsitutivnosti iz Ustava i svih međunarodnih mirovnih ugovora. To znači i promjenu Dejtona.

A ako dolazi do promjene Dejtona, onda ga može mijenjati svaki visoki predstavnik kad god mu što na um padne – kaže Mehmedović.

Po njegovim riječima, suština Schmidtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti.

– Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konstitutivni. Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Šmitove odluke.

Ali oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje. Dobijaju treći entitet! Što je cilj bio UZP-a i Mate Bobana i Šuška!

Da li to onda znači da Šmit ispunjava ratne ciljeve Hrvatske, a kao avans je dibio priznanje Hrvatske “Red Ante Starčevića”?

Da li to zemlje PIC-a uopće vide?

Ovo je trenutak kad sve izgleda da Vens-Ovenov plan ponovo stupa na snagu i da je otvoren put proglašenju Herceg Bosne – naveo je Mehmedović u saopćenju za javnost.

– Ali ako zatražimo ukidanje konstitutivnosti na osnovu pravnog efekta Šmitove odluke o cenzusu od tri posto – spriječili smo i Šmita i Hrvatsku i Njemačku da zakonskim promjenama naprave treći entitet – zaključio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.