Šemsudin Mehmedović iznio teške optužbe na račun EU i NATO-a

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

“DVOSTRUKI STANDARDI EU i NATO

Takvo obmanjivanje međunarodnih institucija u cilju drskog nametanja diskriminatornih rješenja u izbornom zakonu druge zemlje kakvo poduzimaju najviši predstavnici R Hrvatske prema BiH je nečuveno u diplomatskoj praksi.

Predsjednik R Hrvatske u više navrata otvoreno poziva hrvatske nacionalističke stranke na puč u BiH dok ministar vanjskih poslova R Hrvatske u susretima sa najvišim evropskim i NATO zvaničnicima prijeti radikalizacijom prilika u BiH ukoliko se Izborni zakon BiH ne izmjeni kako Hrvatska kaže.

MIP bi uz pomoć stručnjaka za ustavno pravo poput Prof Ive Komšića, Prof Kasima Trnke i Dr. Nedima Ademovića moglo uputiti svoje pismo generalnom sekretaru NATO u kome bi razobličilo naopako tumačenje od strane oba HDZ odluke Ustavnog suda BiH i presuda ESLJP te skrenulo pažnju na sličnosti izmedju akcija Hrvatske koje od počinjenog UZP u kontinuitetu urušavaju medjunarodno pravo i onih poduzetih od strane Rusije prema Ukrajini.

Ono što sad Rusija pod izgovorom ugroženosti Rusa stvara u Ukrajini, etnički čiste teritorije koje “izražavaju želju” da se pripoje Rusiji Hrvatska je već učinila u BiH tokom agresije na tu zemlju devedesetih godina prošlog stoljeća i to sada u izmjenjenim medjunarodnim okolnostima pokušava učiniti opet.

Paradržavna tvorevina HZHB stvorena je po ideji i uz ključnu pomoć R Hrvatske i skupa s njom, jednako kao što su to učinile Rusija, Donjeck i Lugansk u Ukrajini, završila u ratu sa legalnom vladom susjedne zemlje.

Tokom tog rata su i HZHB i Hrvatska počinile zločine koji se po svojoj brutalnosti mogu porediti sa onim koji agresorske snage čine u Ukrajini.

S tom razlikom što međunarodni tribunali tek trebaju da se bave ruskim zločinima dok je za one hrvatske u BiH to već presudjeno.

Tim prije čudi “nesnalaženje” EU i NATO da prepoznaju tako jednostavne činjenice pa osuđuju rusko ponašanje u Ukrajini a isto takvo R Hrvatske u BiH, ovaj put samo u mirnodopskim uslovima, ne samo da tolerišu vec angažuju svoje najviše predstavnike kao međunarodne posrednike kako bi dali legitimitet njenim protupravnim zahtjevima.

Činjenica da za te zahtjeve u institucijama EU lobiraju diplomate zemlje EU makar i u finim odjelima i upotrebljavajući engleski jezik ne čini ih manje opasnim.

MiP BiH bi trebalo da zahtjeva od EU i NATO da iz tog razloga konačno trebaju da zauzmu principijelan stav prema maltretiranju medjunarodnih standarda u BiH kakav su u istoj stvari zauzeli prema Ukrajini i spriječe R Hrvatsku i njene eksponente u BiH”, naveo je Mehmedović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.