Šemsudin Mehmedović izričito poručio: “Ukoliko se želje Dragana Čovića i Milorada Dodika kao ruskih igrača ne ostvare, pokušat će da blokiraju održavanje izbora”

Šemsudin Mehmedović se oglasio nakon što je Vjeće Evropske unije u Briselu usvojilo dokument pod nazivom “Strateški kompas”, u kojem je Hrvatska uspjela pridobiti podršku velike većine i to čak 23 zemlje članica za formulaciju tzv. “konstitutivnih naroda” uprkos protivljenju četiri zemlje članice

“Nakon propalih pokušaja Čovića i Dodika da obezbijede još jednu podjelu unutar Bosne i Hercegovine na temelju izmjena Izbornog zakona kojim bi se obilježila teritorija takozvane Hrvatske zajednice „Herceg Bosna“ došla je i ova informacija iz Evropske unije.

Očigledno je da sada probosanske snage moraju da osujete takvu mogućnost. S druge strane, zloupotrebljena je pozicija Republike Hrvatske i Plenkovića kao uticajnog evropskog počitičara, a tu imamo i lobiranje evropskih hrvatskih parlamentaraca da se u taj „politički kompas“ Evropske unije ubaci „konstitutivnost naroda“, što je, zapravo podebljavanje politike HDZ-a Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim bi se
pokušalo barem još jedanput prije proglašenja održavanja izbora početkom maja ove godine obezbijediti ono što je i bio njihov ratni politički cilj”, tvrdi Mehmedović.

Optimista sam da će se probosanske političke stranke ponašati jedinstveno u pogledu odbacivanja takvih mogućnosti i da će insistirati i istrajati na tome da se napravi jedan normalan građanski Ustav Bosne i Hercegovine, odnosno građanski, evropski Izborni zakon BiH.

Na naše pitanje da li će biti izbora ove godine Mehmedović ističe:

„Ukoliko se ne ostvare političke želje Dragana Čovića i Milorada Dodika kao ruskih igrača na prostoru naše države i Balkana oni će pokušati da blokiraju održavanje izbora.

Smatram da probosanske stranke i Evropska unija, te međunarodna zajednica koja je Dejtonskim sporazumom zadužena za stanje u BiH moraju po svaku cijenu da obezbijede uslove da se izbori održe ove godine”, zaključio je Mehmedović u kratkom razgovoru za bhdijaspora.net.

(bhdijaspora.net)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.