Šemsudin Mehmedović javno “zagrmio”: “Neminovno je hapšenje Dragana Čovića!”

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osvrnuo se na antiustavno djelovanje koji već duži vremenski period Dragan Čović.

Mehmedović je od nadležnih organa zatražio da stanu u kraj njegovoj politici koja vodi ka formiranju trećeg eniteta, ali je i pozvao na hapšenje lidera HDZ-a.

Njegov osvrt prenosimo u cjelosti:

“Ponovna agresija Hrvatske na Bosnu!

Neminovno je hapšenje Dragana Čovića za protivustavno djelovanje, isto kao i Jelavića koji je nakon presude pobjegao u okrilje Hrvatske! Nikada ga Hrvatska nije ni pokušala izručiti BiH. Zašto!?

Hrvatska je danas zvanično započela novu agresiju na BiH u kojoj direktno učestvuje predsjednik Milanović koji je rekao da podržava osnivanje Čovićeve hrvatske samouprave i trećeg entiteta!

Nisu li se stekli uvjeti za sankcije EU i USA za Hrvatsku zbog Milanovićeve podrške Čovićevom osnivanju hrvatske samouprave i trećeg entiteta, kao što je UK već najavila. Izuzev ako nisu saučesnici. Dolazak Ursule von der Leyen u BiH narednih dana bi mogla to potvrditi ili opovrgnuti. Upozoravam da ako takve sankcije izostanu to će biti signal Vučiću da snažno i hitno krene u otcjepljenje RS i zamjene za Kosovo.

Ali ni bosanski politički faktori neće sjediti skrštenih ruku.

Jučer sam rekao da hitno treba upozoriti NATO i sve države članice NATO-a, a posebno Finsku i Švedsku, da je Milanovićeva ucjena vetom o prijemu novih članica, izgovor za teritorijalnu podjelu BiH i stvaranje hrvatskog entiteta. Zapravo to je provedba UZP politike kojoj je presuđeno u Haagu!

I na nas se vrši pritisak na taj način da prihvatimo ciljeve UZP politike kao svoje…to nije moguće! I svako iz BiH koji prihvati Ustavnu ili izbornu reformu koja ne obezbjeđuje ista prava za svakog čovjeka bit će suočen sa epitetom historijskog izdajnika Bosne, ma o kome se radilo!

Milanović danas daje podršku da Čović pravi hrvatsku samoupravu i kaže to nije protivustavno. To je zvaničan stav Hrvatske. Hrvatska je danas zvanično započela novu agresiju na BiH u kojoj direktno učestvuje predsjednik Hrvatske.

Putin preko Milanovića ucijenjuje Plenkovića i od njega pravi izdajnika pred bh. Hrvatima.

Sada Plenković mora izabrati hoće li sjediti na dvije stolice – ili sa Putinovim Čovićem, ili sa EU.

Ili je to dogovor Milanovića i Plenkovića da u javnosti i za EU predstave sukob na ličnoj razini da bi im povjerovali i da bi za Hrvatsku obezbjedili diplomatsku korist ma kako se ukrajinska kriza završila.

Pozivam Plenkovića da Vlada Republike Hrvatske započne pravni proces protiv predsjednika Milanovića zbog podrške državnom udaru Čovića i HNS-a u BiH, te ako je korektan susjed Bosne odmah isporuči Antu Jelavića, čime će se jasno distancirati od UZP politike koju provode Milanović i Čović prema Bosni.

U suprotnom nemamo razloga da ne posumnjaamo da je u pitanju dogovoreni scenario koji su napisali zajedno Plenković i Milanović i igra u kojoj Hrvatska sjedi na dvije stolice i sa EU(Plenković) i sa Putinom (Milanović).

Pozivam Plenkovića da se javno odrekne Dragana Čovića i HNS-a zbog državnog udara i protivustavnih aktivnosti.

Bosanski političari moraju odmah:

– Milanovića proglasiti nepoželjnim u BiH do kraja mandata,

– Podnijeti tužbu EU protiv Hrvatske za podrivanje i rušenje ustavnog poretka BiH i ugrožavanje teritorijalnog integriteta,

– Pozivam Tužilaštvo BiH da pokrene sve radnje po ZKP za čin državnog udara kojeg predvodi Čović sa HNS-om

– Optužiti sve članove HNS-a za podrivanje i rušenje ustavnog poretka.

– Najvažnije: Pozvati visokog predstavnika da djeluje odmah i da ne dozvoli da Čović dobije vremena koliko ga je dobio Dodik za državni udar,

– Visoki predstavnik mora smijeniti Čovića sa svih funkcija koje obavlja uključujući i onu čelnika HNS i HDZ-a BiH kao i u Domu naroda

– Visoki Predstavnik ima mandat da zabrani politički rad onih stranaka koje čine HNS,

– Medjunarodna zajednica mora hitno zabraniti HDZ BiH i provesti akcije koje su provedene u slučaju pokretanja Jelavićeve hrvatske samouprave koja je proglašena 3. marta 2001.

– Pozivam EU da zatraži od EUFOR-a hapšenje Dragana Čovića

Citat – Milanović: Još jednom upozoravam na potez na koji se sprema HNS, ne HDZ, koji jedinstveno izlazi na izbore. Idu na posebnu vrstu samouprave koja će biti, praktički, izvan državno-pravnog sustava BiH.

I to vrlo lukavo sročeno u okviru mogućnosti udruživanja i konsocijacijske demokratije u BiH. Čak nije protuustavno”, rekao je Milanović.” – napisao je Mehmedović u svojoj objavi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.