Šemsudin Mehmedović odbrusio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu: “Sila ipak prevladava u međunarodnoj diplomatiji”

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović putem svog Facebooka uputio je poruku ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Prenosimo je u cijelosti.

– Izjava Sergeja Lavrova data povodom ruskog priznanja paradržava u Ukrajini, a u kojoj je istakao da “pravo na suverenitet treba poštovati samo u odnosu na države koje predstavljaju čitav narod koji živi na njihovoj teritoriji“, predstavlja ohrabrenje svim separatističkim pokretima na Zapadnom Balkanu i u zemljama EU da do kraja dovedu u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja protiv kojih djeluju.

Znači li to da je Rusija priznala dvije ukrajinske regije u njihovim granicama, ili u granicama koje de facto drže pobunjenici…i kakve bi posljedice bile ukoliko se silom pokušaju uspostaviti!

Ministar vanjskih poslova Rusije je time predočio mapu puta Rusije ne samo po pitanju akcija koje će ona poduzimati radi svog širenja na teritorije zemalja koje su bile u okviru nekadašnjeg SSSR, već i po pitanju njenog odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana i EU.

Imajući u vidu podršku koju Rusija daje nosiocima aktuelnog državnog udara u BiH može se zaključiti da je BiH odredila sudbinu sličnu onoj ukrajinskoj.

Ukoliko se planovi Rusije u vezi BiH ostvare to će značiti da se u međunarodno pravo uvukao princip ograničenog državnog suvereniteta ali ne po osnovu zaštite ljudskih prava građana na teritoriji jedne države kako je to do sada bilo već po osnovu njene snage da se odupre vojnoj ili hibridnoj agresiji.

U savremenoj međunarodnoj diplomatiji ipak prevladava sila – napisao je Mehmedović na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.