Šemsudin Mehmedović otvoreno progovorio o Željki Cvijanović: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon, mi se vrlo dobro znamo

Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed govorio je o rezoluciji o Srebrenici, Željki Cvijanović te njenim izjava upućenim njemu, kao i porukama iz susjedne Srbije. Govorio je i o izjavi Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH koja ga je nazvala “omiljenim mudžahedinskim kumom”.

“Rezolucija o Srebrenici nije bilo kakva urota protiv bilo kakvog naroda. To može biti urota protiv politika 90-tih koje, nažalost, neki visokopozicionirani dužnosnici Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska pokušavaju ponovo da ožive”, ocijenio je Mehmedović.

I ako se oni nalaze u toj političkoj grupaciji koja doživljava to kao urotu, nastavlja Mehmedović, onda su njihovi kriteriji i mjerila potpuno anticivilizacijski.

“Onda mogu govoriti o uroti protiv svojih politika, a ne protiv države Srbije i entiteta RS-a. To je urota protiv jedne politike kojoj je presuđeno na Međunarodnom sudu u Hagu”, kategoričan je Mehmedović.

Dizanje prašine iz Srbije i Republike Srpske oko glasanja o Rezoluciji ocijenio je pokušajem homogenizacije Srba da bi, kako kaže, zaštitili sve ono što su Dodik i Vučić sve ove godine radili.

“To je zaštita politika koje su retrogradne, kojima je presuđeno, koje su destabilizirajuće za čitav region, ne samo za Bosnu i Hercegovinu. I čini mi se, konačno određeni diplomatski centri na Zapadu su počeli da shvataju da je destabilizirajući faktor broj jedan u regionu upravo Vučić koji se nije izdigao iznad politika koje je zastupao 90-ih godina. Sarajlije se itekako sjećaju njegovih politika i njegovih radikalnih stavova”, naveo je.

Govorio je i o izjavi Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH koja ga je nazvala “omiljenim mudžahedinskim kumom”.

“Dok sam ja provodio zakon, Cvijanović je bila konobarica na prostorima Teslića i mi se vrlo dobro znamo. Nekad kad sam bio općinski vijećnik, bio sam obavezan da prisustvujem vjenčanjima supružnika bez obzira o kome se radilo.

Kod nas se to ne zove kumstvo, ja sam bio kao dužnosnik Općinskog vijeća prisutan na određenim vjenčanjima i ja se toga ne stidim.

To je poštivanje porodičnog zakona koji je tada vrijedio. Kako ona to tretira u javnosti – to je recikliranje nekih tekstova koje su proizvodili upravo oni koji su vršili agresiju na BiH”, odgovorio je Mehmedović za emisiju Mreža.

O Marinu Vukoji kaže:

„Protiv njega nemam ništa personalno, ali ukoliko je bio na listi HDZ-ovih kandidata za delegate za Dom naroda, ako je bio nekoliko puta u HDZ-ovim delegacijama, onda nije dobro da se takva osoba bira u Ustavni sud.

Ako se desi da postoji parlamentarna većina da potvrdi jednog kandidata, ona mi možemo 19 godina imati problem s donošenjem odluka Ustavnog suda, koliko bi mogao potrajati mandat Vukoje. Zato je dobro upitno kako će u budućnosti funkcionirati Ustavni sud BiH“.

Kaže i da Dodik može visokog predstavnika zvati turistom, ali on poštuje i mora poštovati njegove odluke.

„Jedino važeći izbori mogu biti prema Izbornom zakonu BiH i na temelju principa koje je usvojio CIK. Dodik kao i ranije svoj kukavičluk pokušava da sakrije iza svesrpskog političkog nastupa, pokušava da zaštiti svoje političke stavove da i opozicija podržava jedan takav pristup

. Ohrabrujuće je da mu je opozicija otkazala poslušnost“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.