Šemsudin Mehmedović: “Počeo je Čovićev državni udar po Dodikovom modelu. EUFOR danas mora izaći na ulice Mostara”

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović osvrnuo se na stavove Dragana Čovića, lidera HDZ-a koje je iznio u pismu upućenom predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

“Počelo je! Počeo je Čovićev državni udar po modelu onog kojeg je Dodik izveo u RS krajem prošle godine.

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Karen Donfried obraćajući se javnosti nakon nedavne posjete BiH je rekla: SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS-a nastoji razbiti državu.

Pozivam Donfried da hitno upozori i Čovića na isto, inače će to smatrati signalom da može realizovati najavljenu reorgaanizaciju iz tačke 7. deklaracije HNS-a od 19. februara”, ocjenjuje Mehmedović.

Nadalje tvrdi da Dodik više nije jedini koji je krenuo u otvoreno rušenje države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam.

“Danas je to zvanično saopćio i Dragan Čović: krenuo je u reorganizaciju tj. organizovanje svog entieta. Danas je Čović uradio ono što je Dodik počeo nakon Inzkovog zakona o negiranju genocida.

I ima direktnu podršku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Reakcija NATO-a

Zato hitno treba upozoriti NATO i sve države članice NATO, posebno Finsku i Švedsku, da je Milanovićeva ucjena vetom o prijemu novih članica, izgovor za teritorijalnu podjelu BiH i stvaranje hrvatskog entiteta.

Zapravo, to je provedba UZP politike kojoj je presuđeno u Hagu”, ocjenjuje Mehmedović.

On smatra da bosanske snage danas moraju pozvati NATO da zaštiti uređenje u FBiH u kojoj je danas Čović najavio teritorijalno odvajanje hrvatskih kantona i zona.

“EUFOR danas mora izaći na ulice Mostara jednako kao SFOR kad je Ante Jelavić proglasio hrvatsku samoupravu.

I mi smo za rekonstrukciju FBiH, ukidanje kantona, entiteta, pa i nekih općina, ali na principima demokratije, u Parlamentu, uvažavajući argumentaciju svih, ali i provodeći sudske presude, naročito za UZP.

Ovo što Čović radi to je nepoštivanje Ustava i krivično je djelo! A zna se ko je za to nadležan”, napisao je Šemsudin Mehmedović na svom Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.