Šemsudin Mehmedović se obrušio na Schmidta, Dodika, Trivić i Vučića: “Pobjednik za poziciju predsjednika RS očito zavisi od dogovora Vučića sa međunarodnom zajednicom”

Novi stari zastupnik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović se obratio na Facebook nimalo biranim riječima.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“KONAČNO TREBA SCHMIDTU REĆI DA SE PRESUDE MEĐUNARODNIH SUDOVA MORAJU PROVODITI!

SCHMIDT SE PONAŠA KAO ZASTUPNIK SRBIJE I HRVATSKE!

Beograd stoji iza protesta opozicije ali cilj nije da se Dodik sruši, već je cilj da se Dodik disciplinuje i iskoristi za ciljeve Beograda.

Pobjednik za poziciju predsjednika RS očito zavisi od dogovora Vučića sa međunarodnom zajednicom, Njemačkom i USA i Francuskom, Rusijom i Kinom.

Prijem Kosova u UN i uvođenje sankcija Srbije Rusiji zatalasaće prilike u BiH. Srbija će tražiti nagradu u vidu ubrzanog prijema u EU.

Međutim, u svemu tome, opet je žrtva i u opasnosti Bosna i Hercegovina.

Ugađanje onima koji su komadali BiH i koji i danas komadaju BiH.

Mislim da je vrijeme da stavimo akcent na primjenu presuda Međunarodnih sudova. Posljednja odluka Schmidta je pokazala da se ugađanje nastavlja. Ali kad Jelena Trivić kaže da će slijediti Beograd, kad Orban tretira RS kao državu … Schmidt šuti. I Delegacije EU u BiH.

Ko je pažljivo pratio Vučićeve posljednje istupe, bit će mu jasno da Vučić ne odstupa od ranije politike. Ako uvede sankcije Rusiji, onda će zatalasti u Bosni.

Naftovod sa Mađarskom je takav projekt. Vučić se približava svom strateškom savezniku Orbanu koji se pitao šta učiniti sa dva miliona muslimana, sa evropskom državom u kojoj živi većina muslimana. I organizira građanske policije za hapšenja muslimana migranata.

Orban je pak tretirao RS kao susjednu državu i dao podršku Dodiku na izborima. Kako – zar nije Vučićev prijatelj? Zašto bi to uradio Vučiću ako ovaj ne želi Dodika?! Farsa. To je odgovor.

Orban i Vučić zajedno, a Vučić „kao ruši Dodika“. Pa Vučić je s Orbanom mogao dogovoriti rušenje Dodika. Nije. Zašto nije? Vučićev strateški saveznik Orban je maksimalno podržao Dodika po diktatu Vučića. Tu su svi elementi: RS je Orban tretirao kao državu, nezavisnu državu kao Kosovo.

Jelena Trivić govori o „nebeskom narodu“ i obećava da će slijediti Beograd – implicira da Dodik ne slijedi Beograd i ne sluša Vučičiča. U tome je suština. “mi ćemo bolje slušati Beograd”.

Takmičenje u tome ko će bolje slušati Beograd.

I onda vidimo – OHR i OSCE i ambasade Kvinte ne kažu ni jednu opasku protiv takvog principa Jelene Trivić i opozicije u RS. Znači – Zapad im je odborio da slijede Beograd i Vučić bez zadrški.
Izjava Jelene Trivić da će slijediti Beograd je maskiranje.

To Vučiću ide na ruku – sve što Dodik kasnije bude radio bit će producirano u tome tonu: Da je pobjedila Trivić slušala bi Vučića i Beograd, Vučić nema kontrolu nad Dodikom, zato je uradio ono u Bijeljini i dao intervju BN-u.

To je maska za Vučićevu strategiju.

Providan scenarij iz Beograda.

Žele stvoriti privid da Vučić preko PDP-a i Trivić i Borenović i opozicije u RS ruši Dodika. Ne! Tjera ga na nove ekstremne poteze. Njemu je potreban Dodik koji će mu biti adut dok Vućić razvrgava dogovor sa EU oko Kosova iz 2013., dok dogovora prijem Kosova u UN i uvodi sankcije Rusiji.

Vučić Dodika tjera da digne ljestvicu i napravi haos u BiH kakav je napravio nakon Inzkove odluke. Zato mu je Vučić zakuhao „haos u RS“ – protesti opozicije. Vučić će čestitati predsjedniku RS kad se bude znao pobjednik. Znači da Vučić ne priznaje i negira CIK. Apsurdno.

I puno govori o njegovoj taktici. Pobjednik za poziciju predsjednika RS očito zavisi od dogovora Vučića sa međunarodnom zajednicom, Njemačkom i USA i Francuskom.

Sada je Vučiću i Dodik potreban da napravi velike probleme u BiH i nastavi što je započeo u novembru i decembru 2021. kako bi prenio težište iz Srbije. Poruka je Vučića Briselu: Srbija ima svoje Kosovo preko Drine.

CIK tretira Dodika kao pobjednika, a predsjednik Srbije ne priznaje CIK. Šta nam to govori? Otkud pravo Vučiću da ne priznaje CIK BiH?

Očita ucjena, dok Vučić pregovara prijem Kosova u UN i uvođenje sankcija Rusiji, Dodik mora eskalirati tenzije u BiH, otvoriti pitanje državne imovine, šuma i zemljišta, posebno pitanje oko korištenja hidropotencijala i prava / HE Drina/, Buk bijela itd…

Dodik zna da su mu sa druge strane problemi ako posluša Vučića i ulazi u „makaze“. Šta god da odigra – pogriješiće. Istovremeno, Schmidt otvoreno, vrlo otvoreno djeluje kao Najviši predstavnik Hrvatske i Srbije u BiH”, napisao je Mehmedović u vrlo opširnom postu na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.