Šemsudin Mehmedović uoči kongresa SDA: “Oni koji se uzdaju u lovorike Alijinog naslijeđa nisu prijatelji ni sebi ni SDA”

Imao je hrabrosti najaviti predsjedničku kandidaturu u stranci u kojoj je od osnutka: Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentu BiH, koji je na posljednjim izborima dobio 34.861 glas, govori za Oslobođenje. “I Bakiru će ovo biti četvrti uzastopni pokušaj da bude predsjednik SDA, sjetite se da je prvi put izgubio od Sulejmana Tihića”, podsjeća Mehmedović.

GOSPODINE MEHMEDOVIĆU, ISTUPILI STE S KANDIDATUROM ZA PREDSJEDNIKA SDA. ZAŠTO? IMA IH KOJI VAS PODSJEĆAJU DA STE VEĆ JEDNOM PORAŽENI OD BAKIRA IZETBEGOVIĆA.

-Svaki član SDA, koji smatra da je stanje u Bosni i Hercegovini i SDA dobro, neka podrži aktualno rukovodstvo, ali svjesni smo svi da su promjene prijeko potrebne našem društvu. Mislim da SDA može mnogo bolje i to je jedan od razloga zbog čega se po drugi put kandidiram. Uostalom, prošli put 2015. sam se kandidirao samo da sačuvam demokratski obraz stranke. I Bakiru će ovo biti četvrti uzastopni pokušaj da bude predsjednik SDA, sjetite se da je prvi put izgubio od Sulejmana Tihića u utrci za predsjednika.

PODRŠKA ČLANSTVA

SDA, uvjeren sam, treba povratiti povjerenje građana diljem zemlje. Politički ambijent u BiH je zakržljao i mora se mijenjati, a SDA može i treba voditi te procese. Stranka ima rezultate, no oni su pogrešnim pristupom bačeni u vodu.

Mi smo imali prijatelje i na Istoku i na Zapadu, sada se usred svoje zemlje žalimo na strance. Koju politiku danas vodi SDA? Moramo se vratiti u desni centar, a to zahtijeva personalne promjene i reforme koje donose novi ljudi. Ja imam koncept, znam kako to uraditi i ne opterećujem se raznim kalkulacijama i unutarstranačkim kombinacijama. Nikada neću odustati od borbe za bolju SDA i sretniju BiH.

MALO KO VJERUJE DA MOŽETE POBIJEDITI IZETBEGOVIĆA, NE SAMO ZBOG VAS, KAO KANDIDATA, VEĆ MNOGO VIŠE ZBOG STATUTA STRANKE KOJI BOLJI POZNAVATELJI ZOVU AUTOKRATSKIM I ZAPRAVO POTPUNO PODREĐENIM DIKTATU AKTUALNOG LIDERA, ZBOG ČEGA JE, UOSTALOM, I DOLAZILO DO RASKOLA U PARTIJI?

-Pitali ste me zbog čega se kandidiram drugi put. Pa, upravo i zbog ovog što ste naveli u pitanju.

Nažalost, promjene se u SDA jedino mogu i osigurati promjenom rukovodstva, jer aktualni vrh ne uvažava drugačija mišljenja i stavove. Borit ću se da se mandat predsjednika SDA ograniči na dva uzastopna mandata. I odmah kažem, ako pobijedim, radit ću na jačanju mladih kadrova koji će za četiri godine biti spremni preuzeti lidersku poziciju.

Želim osigurati izborni integritet, da član Kongresa SDA nema sumnje da će bilo ko znati za koga je glasao. To je ključ cijelih izbora. Tražit ću podršku članstva da se osigura potpuna kontrola zakonitosti izbora predsjednika SDA i članova novog rukovodstva.

Tražit ću i promjenu Statuta. Članovi SDA treba da na slobodnim izborima, svojom voljom, izaberu lidera i organe stranke, jer nam od toga zavisi puno toga. Ubijeđen sam da će promjene koje dolaze osigurati upravo članstvo SDA.

Mi samo zajednički možemo natjerati ovo rukovodstvo na fer i slobodne izbore. U takvoj utakmici, ako Bog da, pobjeđujem, ali i ako eventualno izgubim, važno je shvatanje da je konkurencija stavova neophodna, da nam trebaju promjene za koje vjerujem da će biti vidljive nakon Kongresa. Ovo je proces koji se ne može zaustaviti.

PO NEKIMA FUNKCIONERIMA IZ SDA, VI STE – SVOJOM KANDIDATUROM – PRIMORALI IZETBEGOVIĆA DA SE BORI DA OSTANE U SEDLU, INAČE BI ON SAM SEBE ZAMIJENIO EDINOM RAMIĆEM?

-Rekoh već da ne obraćam pažnju na unutarstranačke kombinatorike, špekulacije i spinove. Bakir nikome i nikada ne bi dobrovoljno dao da ga zamijeni. U to sam apsolutno siguran. Vjerujem da on želi da bude doživotni predsjednik SDA, ali stvarno mislim da je došlo vrijeme da odstupi i za to još ima vremena.

Ne može i nema pravo unedogled trošiti politički kapital rahmetli Alije. Ovog puta to radi s ambicijom da postane vječni predsjednik. To nije bila životna filozofija rahmetli predsjednika. Naprotiv.

U JAVNOSTI VLADA UVJERENJE DA NI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA STRANKE NISU BAŠ ODANI BAKIROVCI, ALI DA SE PLAŠE OSVETOLJUBIVOSTI NJEGOVE SUPRUGE SEBIJE. KAO REZULTAT TIH TEZA STALNO SE PROVLAČI OPCIJA KAKO ĆE SE U ZADNJI ČAS UTRCI PRIKLJUČITI SAFET SOFTIĆ ILI ČAK MIRSAD ZAIMOVIĆ, PA IH SE ONDA POVEZUJE SA VRHOM IZBIH, REISOM HUSEINOM KAVAZOVIĆEM I PREDSJEDNIKOM SABORA EDHEMOM BIČAKČIĆEM.

Ovo je baš senzacionalna priča jer koliko je Bičakčić oponent Izetbegoviću, toliko mu je Kavazović naklonjen. Sve su to špekulacije i zabava za javnost. Nikad me niko iz trenutnog rukovodstva nije podržao, međutim, posve sam siguran da i Softić i Zaimović, koliko god bili bliski Izetbegoviću, Bosnu i Hercegovinu, SDA i građane ove zemlje stavljaju iznad ličnih interesa i pozicija. Oni koji mogu obećati i garantirati članstvu i građanima promjene, dobro su došli, jer nas nema viška.

Oni koji su bezidejni, uljuljkani u komforu i vlastitom komoditetu, koji nisu skloni promjenama i uzdaju se u ratnu nostalgiju i lovorike Alijinog naslijeđa, nisu prijatelji ni sebi ni SDA. Dajte da budemo otvoreni: došlo je vrijeme da se svim srcem i snagom treba boriti protiv politike koja nas vodi u nestanak. I kada to kažem, mislim prvenstveno na Bošnjake i BiH, pa tek onda na SDA. Ja sam siguran i to sam već rekao da SDA mora biti dio procesa koji će BiH voditi naprijed na njenom euroatlantskom putu. Današnja SDA to nije, a znamo zbog koga.

AKO – TEORETSKI – OSIGURATE DOVOLJAN BROJ NOMINACIJA, KAKO MOŽETE VJEROVATI DA NEĆE BITI IZBORNOG LAŽIRANJA?

  • Članstvo treba tražiti fer i slobodne izbore. Neka pobijedi najbolji. Izbori su unutrašnja stvar SDA. Integritet izbora treba biti uzor svima, ako hoćete, i uzor CIK-u. Potpuna kontrola se može postići jer u našoj SDA ima dovoljno čestitih ljudi. SDA je izgubila vlast na državnom i federalnom nivou, nešto se kao tučemo po kantonima. Rukovodstvo traži opravdanje i svi su krivi, samo jedan ne. Uzroci ovakvog stanja su unutar SDA. To sve više uviđa svaki član stranke. Ideja SDA nas je okupila, drži nas, ali moramo biti iskreni, došlo je vrijeme da je moramo vratiti u SDA, a to ne može neko ko ju je napustio.

IMA JOŠ JEDNA TEZA, OVA SE PAK VEŽE ZA IZETBEGOVIĆA: NAIME, TVRDI SE DA JE UVIJEK BIRAN NA STRANAČKE FUNKCIJE MIMO STATUTARNIH PROCEDURA, DAKLE, NELEGALNO?

Od sadašnjeg predsjednika očekujem da osigura integritet izbora. Ako je toliko siguran u pobjedu, neka osigura zakonitost i transparentnost izbora i neka bude vođa tog procesa, ali neka se prestane sa pritiscima i vanstatutarnim djelovanjem rukovodstva na terenu.

Stalno ću ga p(r)ozivati u vezi s tim. Bojim se da neće to učiniti jer znam da je njegov uski krug, vi biste rekli halka, u strahu od moje kandidature. Po medijskim napadima na mene to je više nego očigledno. Pa oni više napadaju mene, nego antidejtonske i antiustavne poteze Dodika i Čovića zajedno. Možda me čak napadaju više nego i lidere trojke, a nije da su blagonakloni prema njima. Zašto!? Samo zato što sam jasno i glasno rekao da su neophodne promjene na vrhu SDA i da sam spreman preuzeti odgovornost za procese takve vrste.

MOŽE LI OVAKO: I VI I BAKIR SE POZIVATE NA POLITIKU ALIJE IZETBEGOVIĆA, PA ONDA OBEĆAVATE DA ĆETE STRANKU VRATITI NA ALIJIN PUT. ŠTA TO ZNAČI? ZAR NEMATE AKTUELNIJE I MODERNIJE POLITIČKE VIZIJE?

-Reforme i samo reforme. Nama trebaju promjene, ideološka u smislu prihvatljivosti političke ideje za sve ljude u Bosni i Hercegovini, to sam javno ponudio, također, nudim model razvoja ekonomije koji se u praksi pokazao uspješnim, nudim projekat promjene ekološke svijesti, nudim promjenu odnosa među ljudima u kojima bi međusobno uvažavanje i poštovanje doveli do izgradnje političke stabilnosti, nudim institucionalan pristup u rješavanju problema, čime bi se vratilo povjerenje u institucije i izgradio pravedniji sistem vrijednosti, a ne zasnovan na vezama i stranačkoj pripadnosti. Nudim projekat povratka građana BiH u svoju domovinu.

Nudim sistem koji neće tolerisati korupciju, nudim da Bosna i Hercegovina bude poželjnija turistička destinacija, nudim izgradnju patriotske svijesti i snažnijeg osjećanja pripadnosti domovini, novi vanjskopolitički pristup, istrajavanje na euroatlantskim integracijama, prijateljstvo sa našim starim partnerima sa Zapada i Istoka, uravnoteženost vanjske politike, novi pristup u političkim odnosima u svjetlu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pogledajte samo posljednju presudu po apelaciji Slavena Kovačevića, ona je primjer da građani žele pravednije odnose u BiH… I tako dalje.

TIHIĆ JE BIO ALIJIN IZBOR

Alija je bio pošten, mudar političar i reformator. Kada govorim o rahmetli predsjedniku Izetbegoviću, govorim o njegovoj hrabrosti da i u najtežim danima rata ostane dosljedan, bori se za Bosnu i Hercegovinu i našu stratešku viziju.

Kada Bakir govori o Aliji, obratite pažnju, on ne nudi reforme, on se samo poziva na sentiment članstva SDA s namjerom da sve druge eliminiše. To je skupljanje jeftinih poena u stranci, a da ne kažem da je krajnje nemoralno – najblaže rečeno – četvrti put zaredom kandidirati se za predsjednika SDA i još se pozivati na Aliju?! Čekajte malo, rahmetli predsjednik je predložio Sulejmana Tihića za svog nasljednika, mi smo – vjerujući da će Bakir nastaviti stazama svoga oca – izabrali ga, a sada smo u situaciji da on pravi porodičnu stranku. I još vodi politiku pogubnu i za SDA i za Bošnjake i za BiH. Vjerujem u ideju SDA na kojoj je osnovana i učinit ću sve što znam i umijem da se SDA vrati izvornim principima.

TO JE ZANIMLJIVA TEZA: ALIJA JE IZABRAO TIHIĆA, KOJI JE – I VI STE GA ZA TO KRITIZIRALI – SDA POVEO LIJEVO OD DESNOG CENTRA, ALI NE SMIJEMO ZABORAVITI DA JE IZETBEGOVIĆ TO AMINOVAO, OČITO ZAINTERESIRAN ZA JASNIJE PROFILIRANJE I VEĆU OTVORENOST STRANKE.

U pravu ste. Alija je predložio Tihića za predsjednika SDA, a ne Bakira, i to dovoljno govori o svemu. Ovo što se danas radi sa SDA, podsjeća me na neke ranije parole SKJ – poslije Tita – Tito, poslije Izetbegovića – Izetbegović. To Alija nikada ne bi podržao. Ubijeđen sam u to. I nije problem da kažemo poslije Izetbegovića – Izetbegović, ali kao ideja, vizija, politička realnost i zaostavština, a ne da sin vlada na naslijeđu svog oca i još želi da bude vječni vladar.

ISKRENO, IZETBEGOVIĆA JUNIORA ĆE POVIJEST PAMTITI I KAO LIDERA KOJI JE UNIŠTIO ZAHTJEV ZA REVIZIJU TUŽBE PROTIV SRBIJE ZA GENOCID I AGRESIJU. DA JE – RECIMO – TO URADIO ZA BOLJE ODNOSE SA SRBIJOM, BILO BI NEKOG SMISLA. ŠTA TO GOVORI O NJEMU KAO LIDERU?

-Lideri mogu biti uspješni ili neuspješni. Uvijek su bili zapamćeni oni koji su donosili dobro. To čeka i Bošnjake. Šta znači biti lider? To znači definirati interese i znati s kim i kako ih provesti, organizirati podršku. Uz to, lider mora ličiti na svoj narod ili barem tražiti način da liči. Bosanski čovjek je skroman i vrijedan. Privržen Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini, ali i suživotu.

Mi nismo agresivni i ne vodimo osvajačke ratove. Volimo Bosnu i Hercegovinu. Lider među Bošnjacima se prepoznaje tako što voli BiH, ali poštuje druge i pazi na svoje ponašanje, on mora biti oličenje bosanskog čovjeka. Ako ne vjerujete svom šefu, to je veći problem nego da je obrnuto.

Lideri ne zalažu svoj narod, saradnike i prijatelje za familiju, nego zalažu sebe za narod i saradnike. Bošnjaci trebaju nekoga kome mogu vjerovati. To je proces koji traje, lider se ne može izgraditi preko noći, već se lider prepoznaje u teškim i kriznim situacijama i tada stiče autoritet. Lider treba da donosi odluke, da stane iza njih, a ne da probleme gura pod tepih. Kapacitet donošenja odluka odlikuje pravog lidera.

PO ČEMU STE VI MATERIJAL ZA DOBROG LIDERA?

Krenuo sam, kako se kaže, od nule, u vrijeme kada smo tek zagovarali SDA. I sad ja vas pitam: zašto bi članstvo SDA sumnjalo u mene? Nemam problem da se politički borim protiv Alijinog sina, ja se borim protiv predsjednika partije kojem na prošlim predsjedničkim izborima ni članstvo nije dalo punu podršku. Tražim reforme i iskrenost prema svakome u SDA. Stranka koju smo osnivali, gradili, razvijali, nije porodično naslijeđe i ovo je prilika da pokažemo i sebi i drugima da smo preozbiljan politički faktor koji može da se nosi i sa vlastitim izazovima.

Tako šaljemo poruku da imamo snage da upravljamo svim procesima u državi, koja je u opasnosti, to valjda svi vidimo. Rasterećen sam, iskren mi je nijet. Neka Bakir razmišlja šta će se desiti kad izgubi izbore. Što se mene tiče, on će uvijek biti član porodice Izetbegović, sin čovjeka koji je uradio što niko nije za BiH i Bošnjake. Neće članstvo ovoga puta glasati za Aliju, već će glasati za reforme i tako spasiti SDA i spriječiti dalju devastaciju države. Glasat će da se BiH dalje ne raspada, već da krupno korača na svom reformskom euroatlantskom putu. Glasanje za reforme je glasanje za naslijeđe Alije Izetbegovića. To Bakir nije znao sačuvati u proteklih 12 godina koliko je predsjednik SDA.

PO ČEMU BISTE VI BILI DRUGAČIJI OD IZETBEGOVIĆA?

-Kao prvo, stao bih ukraj revanšizmu unutar SDA. To javno obećavam. To nije bio slučaj do sada i ja sam očiti primjer takve politike. Članstvo SDA zaslužuje drugačiji odnos, pun međusobnog uvažavanja i poštovanja, jer mi nismo u politici zato što moramo tu biti, već da budemo sluge narodu koji nas bira. Promijenio bih Statut SDA.

Vratio bih integritet izbornog procesa u SDA, izmijenio smjer izbornog procesa, da se bira od baze prema rukovodstvu, a ne da rukovodstvo bira sebi poslušnu strukturu u SDA. Promijenio bih principe vođenja kadrovske politike, insistiranjem na kompetentnim i profesionalnim kadrovima, a ne poslušnicima sklonim korupciji.

Ideologiju SDA vratio bih na njene osnivačke, izvorne principe zbog države Bosne i Hercegovine, vodeći računa o geopolitičkim okolnostima i izazovima u kojima živimo. Strateški bih definirao smjernice politike, da ne kažem opstanka Bošnjaka koji zaslužuju biti ravnopravan narod u zemlji gdje su većina. To je veliki izazov.

Institucionalizirao bih vođenje bosanske politike, a ne da imamo slučaj kao sada da politički lideri malih stranaka prave ustupke na štetu države i njenog euroatlantskog puta (Izraditi nacionalnu doktrinu – STANAK). Uključio bih akademsku zajednicu u procese definiranja ciljeva i politika, kao i njenih provedbi.

Osigurao bih ponovni balans Istoka i Zapada. Mi smo potpisali ulazak u EU i NATO, nismo potpisali da idemo u ODKB ili BRiKS. Zapad je strategijsko opredjeljenje. Turska bi mogla da nas podrži. Islamski svijet nam treba kao saveznik, kao potpora na putu za EU i NATO. Bošnjaci u BiH su najslobodniji muslimani. Imamo i pravo i obavezu da se izborimo za poštivanje međunarodnih presuda i njihovo provođenje.

Svaki politički dogovor u BiH mora podrazumijevati provedbu međunarodnih sudskih presuda. Moramo naći rješenje da konačno zaustavimo agresivne politike koje dolaze iz Beograda i Zagreba. Naši susjedi moraju se urazumiti i shvatiti da se nestabilnost koju produciraju u Bosni reflektira na cijeli region. Uopće nemam dilema da imamo jake saveznike na tom zadatku, ali ne smijemo im okretati leđa. Mi smo ti koji nosimo odgovornost za Bosnu i Hercegovinu jer smo većinski narod u BiH i baš zato se trebamo zalagati da kuća nikome ne bude tijesna.

PROJEKAT POVRATKA

Bez zadovoljnih svih građana nema sretne budućnosti ni za koga od nas. Rješenja postoje i ona se trebaju tražiti, a nikako nametati. Mi se moramo boriti da vratimo dostojanstvo bosanskom čovjeku i porodici, ojačamo obrazovanje i kulturu. Raditi na afirmaciji vjere i njenih vrijednosti. Spreman sam za razgovore sa liderima vjerskih zajednica u BiH i regionu.

Drugim riječima, treba krenuti od početka, napraviti svojevrstan reset društva. I, naravno, ekonomije, vodeći pritom računa o ekološkim problemima. Turizam je grana koja može stabilizirati našu ekonomiju, ali moramo očistiti Bosnu i Hercegovinu da budemo poželjna destinacija za svakog u svijetu, moramo obezbijediti institucionalnu sigurnost, kroz izgradnju političke stabilnosti i povjerenja. Projekat povratka naših građana u domovinu zaslužuje svaku pažnju i to je važan i velik izazov.

Zbog svega toga se kandidiram, jer želim ovo provesti, hrabro i sa ljudima koji se znaju boriti za državu i sve one koji poštuju Bosnu i Hercegovinu. Imam znanje i iskustvo u politici koje želim pokloniti domovini i njenim građanima. To je moja misija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.