Šemsudin Mehmedović uputio kategoričan poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Ako želite da ostanete upamćeni kao principijelan političar i diplomata onda vratite im njihov orden”

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović danas je pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da vrati hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću orden Red Ante Starčevića kojim ga je ova zemlja odlikovala.

Mehmedović je također poručio Schmidtu da “zaustavi tuđmanizaciju iz Zagreba”, u suprotnom, po zastupniku SDA, to će pokazati da je “dio tala”.

“Izjave državnog vrha Hrvatske otvoreno tretiraju BiH kao dio hrvatskog političkog prostora i istovjetne su postupcima hrvatskog državnog vrha iz 1993. kad su slično govorili Tuđman i Šušak u vrijeme priprema za uspostavljanje “HR Herceg-Bosne”.

Zašto OHR uporno drži zatvorene oči pred postupcima hrvatskog državnog vrha i zašto ih ne kritikuje”, pitao je Mehemdović te javno pozvao Schmidta da od Plenkovića i Milanovića zatraži da se prestanu miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Dodao je i da im treba da se kaže da je “potpuno neprimjereno i da predstavlja čin postagresije na BiH da se hrvatski državni vrh svakodnevno i vrlo agresivno i huškački bavi temom susjedne zemlje”.

Mhemdović je ocijenio kako “to izaziva ogromne sumnje, strahove i izazove kod bosanskih građana, kojima se nameće zagrebački aparhtejd prema kojem Hrvatska želi držati Federaciju i Bošnjake u Tuđmanovom getu”.

“Velika je greška što OHR već skoro godinu dana bez intervencije praktično uvlači Zagreb u politički prostor BiH. Tim pristupom namjerno se oživljava ratnohuškačka politika Tuđmana i Miloševića u BiH.

Čak šta više Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, dostavlja prijedloge visokom predstavniku u BiH kakve odluke treba da donese. Svjedoci smo tih aktivnosti koje su prethodile odluci OHR-a.

To je nedopustivo”, kategoričan je bio državni zastupnik – prenosi N1.

Dodao je kako Schmidtova postupanja i “izjave Escobara da treba ugoditi Hrvatima” mobilizirale su ukupnu političku scenu u Hrvatskoj i sada sve izgleda kao “priprema Trećeg rajha za pohod na Češku”.

“Mi smo građani Bosne i ne bojimo se toga, ali ako želite da ostanete upamćeni kao principijelan političar i diplomata onda vratite im njihov orden”, stoji na kraju reakcije Šemsudina Mehemdovića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.