Šemsudin Mehmedović žestoko prozvao kolege iz SDA Bakira Izetbegovića i Harisa Zahiragića: “Ne prave se strateške koncepcije jednog naroda na osnovu dvije ministarske fotelje u Vladi FBiH”

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, ocijenio je u subotu kako “prilično haos” vlada na političkoj sceni kod Bošnjaka i da zbog međusobnih optužbi “Bošnjaci se doimaju kao politički nezreli i vlastokrvožedni”. Taj efekt gole bitke za vlast nikom ne bi trebao biti na ponos, dodao je Mehmedović.

On je kritikovao “Trojku/Osmorku/Šestorku” koja “prihavata UZP, ali ne i žrtve UZP-a” smatrajući da to djeluje kao “svjesno ruganje bošnjačkom narodu”.

Zastupnik SDA kazao je da moraju postojati vrlo čvrsti argumenti za što je HDZ bolja od njegove stranke. “Ako je to samo zato što se bez HDZ ne može, onda je časnije ništa ne raditi, jer s njima se svakako samo možete opet slikati (s Kordićem npr.). Ne možete stvari mijenjati na jednom dijelu BiH, a ne i na drugom”, rekao je.

Mehmedović je kritikovao i vlastite redove…

“Tvrdim da Trojka/Osmorka/Šestorka sistematski ide na ruku prilično neracionalnim stavovima SDA. Onog trenutka kad je moj kolega Zahiragić neoprezno (da li) izletio o mogućim istočnim kombinacijama, a Bakir rekao da je to rekao bez saglasnosti SDA, sve je počelo izgledati drugačije i opasnije.

Ne prave se strateške koncepcije jednog naroda na osnovu dvije ministarske fotelje u Vladi FBiH. A ako se zaista u pozadini prave, onda je bolje da takva stranka privremeno odstupi dok ne sazna šta joj je strateški cilj”, zaključio je.

Moja glavna zabrinutost je da ni Trojka/Osmorka/Šestorka pa ni SDA ni DF ne žele progovoriti o suštini – a to su poruke koje međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om, Britanijom i EU šalje bosanskom narodu ili ne razumiju te poruke, nastavio je Mehmedović.

“Moramo gledati širi kontekst. Mnogo je država koje balansiraju (sjede na dvije stolice) u novijoj polarizaciji svijeta. Niko nam neće reći da unaprijed otklanja prijetnju.

Ali je očigledno da svi imaju razloge za to. To moramo shvatiti sami. Zato pozivam uglednike iz SDA, Trojke, Osmorke, Šestorke da kažu narodu jednostavnim rječnikom zašto su Bošnjaci i zbog čega i zbog koga sve postali primarni za političko „pročišćavanje“. Jeftine optužbe o kriminalu i korupciji u samo jednom dijelu BiH su apsurdne.

Prošli smo ovo 2000. godine sa Alijansom. Znamo da ide veliki zemljotres u regionu, samo moramo znati šta je ko kome obećavao i s kim je igrao sa skrivenim figama u džepovima dok se borio za građansku državu nakon što je SDA još prije 20 godina napravila postulat sa konstitutivnim”, rekao je Mehmedović.

On je na kraju uputio poziv “ozbiljnim ljudima u svim bošnjačkim i probosanskim strankama” da prestanu misliti da će neko dobiti u ovoj utakmici u rukavicama.

“Svi će izgubiti. Možda najviše stranke Trojke/Osmorke/Šestorke. Ključno je pitanje – je li počeo proces realizacije Janša-Orban plana i stvaranja Velike Hrvatske, Velike Srbije i Velike Albanije i gdje zapravo Bošnjaci i kome trebaju pripasti kao politički kusur. Ovakav način javnog komuniciranja između onih koji se zaklinju u Bosnu ne ide u prilog očuvanja države!

Komunicirajte direktno u interesu domovine! Prestanite folirati patriote.

Budite patrioti”, kazao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.