Senad Hadžifejzović se obratio javnosti: “Danas iz Ambasade Amerike dolazi upozorenje da entiteti nisu vječni”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je danas da secesija i “razdruživanje” Republike Srpske (RS) ne znači nezavisnost RS niti kraj Bosne i Hercegovine, već kraj RS, a o svemu se večeras u Centralnom dnevniku oglasio i Senad Hadžifejzović. U nastavku vam prvobitno podsjećajući prenosimo šta su poručili iz ambasade, a onda i šta je kazao Hadžifejzović.

“Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada RS donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” RS od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku, saopćili su iz Ambasade SAD.

-Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne.

Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta.

Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH.

Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar euroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju – saopćili su iz Ambasade SAD.

Nakon svega se oglasio i Senad Hadžifejzović.

Hadžifejzović: „Danas iz Ambasade Amerike dolazi upozorenje da entiteti nisu vječni.

Desilo se to samo dan nakon donošenja Rezolucije o Srebrenici. Samo dan nakon što je Dodik po hiljaditi put spomenuo otcjepljenje entiteta – razdruživanje entiteta, ali prvi put nakon donošenja Rezolucije to izgovorio.

Da li to gledamo prvi dokaz snage Rezolucije? Da li to Amerika svjesno, namjerno – dan poslije poručuje kako Rezolucija nije samo formalnost… nije samo pomen, nije samo Dan sjećanja…?“.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.