Senzacionalno arheološko otkriće u BiH staro čak 3000 godina

Život je prije tri hiljade godina bio intenzivan na ovim prostorima. Pokazalo je to arheološko otkriće u Zenici. Pronađeni su brojni vrijedni predmeti.

Završna istraživanja na lokalitetu Kopilo kod Zenice. Pronašli su desetine skeleta i preko 25 hiljada keramičkih posuda. U to doba naselja su građena na uzvišenjima.

”Ne postoji ni na području BiH, ali ni van BiH… ne mogu se naći neke analogije za ove grobne konstrukcije gdje su se u okviru jedne grobne konstrukcije ukopavali troje-četvero članova uže obitelji.

To ćemo provjeriti dodatnim analizama”, najavio je za N1 arheolog Mario Gavranović.

Najstariji grob datira iz perioda hiljadu godina prije nove ere, a pronađena je i grobnica iz 500 godine prije nove ere. Dakle, 10 generacija je koristilo ovo groblje.

­Na lokaciji koju je ekipa N1 danas posjetila pronađeno je oko 40 grobnica. U jednoj grobnici pronađeni su skeleti djece. Ono što je specifičnost ovih grobnica jeste što se uvijek iznad glave umrlog stavljala jedna posuda.

”Ovdje možete vidjeti skelet petogodišnjeg djeteta… Svakako, pronađene kosti na ovom lokalitetu i istraživanja koja će uslijediti omogućit će nam izuzetno važne informacije o životnim uslovima tog doba”, rekao  je antropolog Lukas Waltenberger.

Također, u grobnicama je pronađeno i mnogo nakita. Ono što se još zna o ljudima koji su živjeli i umirali ovdje tokom bronzanog i željeznog doba jeste da su se bavili poljoprivredom i da su obrađivali željezo.

”Našli smo jako puno životinjskih kostiju, dakle stočarstvo je bilo razvijeno. Razvijena je bila željezna metalurgija.

Kopilo je poznato kao mjesto gdje je počela najranija prerada željeza već u 9. i 8. vijeku prije nove ere, što je interesantno jer smo u Zenici i ta poveznica sa željezom i metalurgijom je tu”, primjetio je arheolog Mario Gavranović.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.