Sifet Podžić namon sastanka sa delegacijom NATO-a jasno naglasio: “Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH”

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem u službenu posjetu su primili 12. septembra 2022. godine u Sarajevu delegaciju ambasadora vodećih partnerskih zemalja pri NATO-u, na čelu sa stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Julianne Smith.

U delegaciji iz Brisela bili su i ambasadori svojih zemalja pri NATO-u, Muriel Domenach iz Republike Francuske, Rudiger König iz Savezne Republike Njemačke, David Quarrey iz Ujedinjenog Kraljevstva, Anita Nergaard iz Kraljevine Norveške i Francesco Talò, stalni predstavnik Republike Italije.

Sastanku su prisustvovali i američki mabasador u BiH Michael Murphy i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Sagovornici su razgovarali o saradnji Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sa Bosnom i Hercegovinom, njenom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama te važnosti daljnje prisutnosti međunarodnih vojnih snaga u BiH.

Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH.

Ministar Podžić se zahvalio na brojnim projektima podrške koju ove partnerske zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH.

Istakao je da je ta podrška posebno važna u trenucima političkog nejedinstva i opstrukcija u samoj zemlji, koje se negativno odražavaju na izdvajanje neophodnih finansijskih sredstva za OS BiH.

On je izrazio nadu da će međusobna vojna saradnja postati još intenzivnija, kako kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koja podrazumijeva daljnji razvoj sposobnosti OS BiH, tako i kroz projekte na osnovu bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.

“Ohrabruje nas pojačani interes NATO-a za situaciju na Zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini, kao i razmatranje opcija dodatnog jačanja podrške Bosni i Hercegovini, uključujući borbu protiv terorizma i kibernetičkih prijetnji te izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je ministar Podžić.

Pojasnio je kako su članice NATO-a poslale ohrabrujuće poruke BiH.

“Posebno je važno predstojeće odlučivanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku misije EUFOR-a u BiH. Nadamo se da neće biti opstrukcija i zloupotrebe prava veta pojedinih stalnih članica.

U tom su pogledu ohrabrujuće snažne poruke ključnih članica NATO-a, o opredijeljenosti da se u svakom eventualnom scenariju pronađe adekvatno rješenje za nastavak misije međunarodnih snaga u BiH”, zaključio je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Sagovornici su se složili da je aktivna prisutnost snaga EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Ambasadorica Smith je istakla daljnju predanost SAD-a da pruži podršku Bosni i Hercegovini na svom euroatlantskom putu, na dobrobit svih njenih stanovnika, ali i cijele regije.

U službenom sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane BiH za finansije i budžet Mišo Božičković, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i ostali saradnici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.