Simbolična gesta povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Denis Bećirović na prijemu u Predsjedništvu sa Pejanovićem, Komšićem, Ganićem i Halilovićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović organizovao je danas prijem za članove Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prijemu su prisustvovali prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Ivo Komšić, prof. dr. Ejup Ganić i prvi načelnik Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine general Sefer Halilović.

Članovi Predsjedništva Republike BiH zahvalili su članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću na prijemu u Predsjedništvu BiH i ukazanom poštovanju.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je istakao da prijem zaslužnih ljudi, koji su predvodili državne organe međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, treba postati tradicionalni prijem u narednom periodu.

Čestitajući državni praznik, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je odao priznanje članovima Predsjedništva Republike BiH za doprinos u odbrani domovine u vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Multietničko Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine očuvalo je legalitet državnih organa Republike Bosne i Hercegovine u najtežim ratnim vremenima, što je bilo od neprocjenjive važnosti za opstanak naše države.

Bosna i Hercegovina 1. marta 2023. godine slavi 31 godinu od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultati su pokazali da jesu.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Zemlje članice Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti počela je četverogodišnja agresija na BiH – prenosi Radio Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.