in ,

Sin akademika Muhameda Filipovića: Zapanjen sam kako je brzo zaboravljen

Naglasio je da se život akademika Filipovića i porodice ne može sažeti u nekoliko redaka

Što se tiče mog ličnog sjećanja na oca, bilo bi potrebno mnogo, mnogo teksta da se iskaže samo djelić od onoga što sam ili, bolje rečeno, što smo proživjeli s njim, kazao je na početku razgovora za „Avaz“ Kenan Filipović, sin rahmetli akademika Muhameda Filipovića.

Bosanski duh

– Ipak, ovakvu brzinu zaborava jedne ugledne osobe ne mogu reći da nisam očekivao, ali sam ipak zapanjen dinamikom. On je bio, sad je i ostat će svjetionik bosanske duhovnosti, on je prvi artikulirao ideju bosanskog duha, on je osoba koja je branila multietničku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu – kazao je Kenan Filipović.

Naglašava da je Muhamed imao sreću da uživa sjedeći u kraju prostorije u hotelu „Palas“ na Zrinjevcu u Zagrebu, na sastancima Enciklopedije za Jugoslaviju, koju je predvodio pokojni Miroslav Krleža.

– Na tim brojnim sastancima otac je srčano, stručno i argumentirano branio način pripreme separata za BiH, gdje su rasprave s članovima redakcije iz Srbije bile burne, ali pobijedio je Muhamed, a imao je veliku podršku i prijateljstvo pokojnog Krleže – ispričao je Kenan.

Dodao je da su sinovi rahmetli akademika Filipovića imali priliku da sjede u društvu jednog Zuke Džumhura i njegove supruge Vezirahanume.

– Bio je on rado i često viđen gost, te priče, anegdote i rasprave su punile moju dječačku dušu. O mnogobrojnim slikarima, književnicima, državnicima da ne govorim, jer ih je bilo toliko da nema prostora ni vremena da ih se sve spomene – kazao je Kenan.

Česti napadi

Prema njegovim riječima, porodično su dočekivali izuzetno dragog, sad pokojnog Jevrema Brkovića i njegovu suprugu Kaću, te brinuli za siguran prolaz njegovog sina Balše 90-ih preko Sarajeva za Evropu.

– Gdje smo sedamdesetih i osamdesetih čekali novine da čitamo napade na našeg oca od P. Matvejevića, G. Kremenauera, Dragoša Kalajića (časopis ”Duga” iz Beograda u kojem je bio proglašen za islamskog fundamentalistu), a onda je valjalo ići u školu, na fakultet… Gdje su moja braća godinama, i pored vrhunskog uspjeha na studiju, bila na birou za nezaposlene – istakao je Kenan Filipović.

Naglasio je da se život akademika Filipovića i porodice ne može sažeti u nekoliko redaka.

Emisije sa Šukrijom Omeragićem

Dodao je da značajan dio tematike poznaje i uvaženi prof. dr. Kamberović, koji je uradio jedan rad oko problematike izbora prof. dr. Filipovića u zvanje vanredni profesor na Filozofskom fakultetu 1968. godine.

– Tačnije, u godini kad je objavio svoj antologijski tekst „Bosanski duh u književnosti šta je to“, ko i zašto mu je osporavao izbor. Zašto nema njegovih emisija u obrazovnom program FTV-a, napravio ih je veliki broj u saradnji s rahmetli Šukrijom Omeragićem – poručio je Kenan.

Avaz

Advokat Ifet Feraget oštro odgovorio Enri Suljić: A šta reče i osta živa!

Ambasada SAD: “Sa odlukom Vijeća ministara BiH smo zadovoljni”