SIPA stigla u Glavni centar za brojanje: Sumnja na izborne prevare

Tužioci Tužilaštva BiH i SIPA vrše uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj “Zetri” zbog sumnje na izborne prevare, rečeno je u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić istakao je da se vrši uviđaj te da će tužiteljica odrediti šta će se dalje poduzimati.

To je učinjeno po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što je pronađen veći broj falsifikovanih listića, a zbog sumnje u izborne prevare.

“Prijava je zaprimljena, data je u proceduru, zadužen je postupajući tužitelj koji će poduzimati dalje aktivnosti u vezi podneska.

Postupajuća tužiteljica je zajedno sa timom iz SIPA, danas izašla na očevid u Glavnom centru za brojanje glasova, kako bi se utvrdile sve okolnosti, te se tužiteljica mogla odrediti o daljem postupanju”, rekao je za “Nezavisne novine” Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

CIK je danas podnio prijavu državnom tužilaštvu, jer je sa dva biračka mjesta u Brčko distriktu pronađeno 37 falsifikovanih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

CIK je jučer, 24. oktobra, također podnio prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog 36 falsifikovanih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a sa dva biračka mjesta u Bratuncu i jednog biračkog mjesta u Šekovićima.

Podsjećamo, u glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani Zetra, po CIK-ovoj odluci, ponovo se broje glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Takva odluka je donesena nakon tvrdnji kandidatkinje opozicije za entitetsku predsjednicu Jelenu Trivić (PDP) da su se desile neregularnosti na izborima.

Kandidat vladajućih Milorad Dodik (SNSD) tvrdi da neregularnosti nije bilo, da mu je ponovno brojanje neprihvatljivo i da je on pobjednik izbora.

Napominjemo da se naslovnici nalazi ilustrativna fotografija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.