SIPA uhapsila tri osobe zbog sumnje na prodaju robe “na crno”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su realizovali operativnu akciju “Web”, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija.

Slobode su lišene tri osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, saopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim licima se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe,

Robu su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i na taj način vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih osoba i većina osoba koje su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodatom robom niti su imala registrovane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana je plaćana preko žiro-računa i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane poreske fakture i fiskalni računi uz fakture.

Za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sistem dvojnog knjigovodstva, na način da su pravna lica evidentirala sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje.

Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računara, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktovanih u digitalnom obliku.

Napominjemo da se na naslovnoj fotografiji nalazi ilustracija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.