Situacija ispred Suda BiH: Čudna reakcija Bakira Izetbegovića na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Edin Garaplija

U krivičnoj prijavi se navodi da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal. Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je predao krivičnu prijavu FUP-u i OHR-u.

Nakon što je “Dnevni avaz” u današnjem printanom izdanju objavio tekst krivične prijave koju je podnio Edin Garaplija protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, člana rukovodstva Doma naroda PSBiH i zamjenika predsjednika Naroda i pravde, Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, te više NN osoba, upitali su Izetbegovića za komentar.

Čudna reakcija

-Nisam vidio – kazao je Izetbegović novinaru “Avaza” danas ispred sjedišta SIPA-e nakon što je ispitan po nalogu Tužilaštva BiH.

Izetbegović je, podsjećamo, danas dao izjavu u SIPA-i nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle sedmice izdalo naredbu SIPA-i za njegovo saslušanje zbog predizbornog skupa u Hadžićima, koji se održao u julu 2022. godine, a dat će iskaz zbog “raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje”.

Inače, Garaplija je prijavu podnio jučer, simbolično pet do 12 sati, u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom i OHR-u.

Tom prilikom je izjavio kako je krivična prijava podnesena s ciljem da se konačno pravna država obračuna s dubokom državom, odnosno da se otkriju nalogodavci i izvršioci političkih ubistava.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

Kako se navodi, samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe“ i druge NN osobe, i to:

-Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine;

-Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine;

-Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine;

-Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do danas.

Pogledajte reakciju Izetbegovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.