Sjedinjene Američke Države će podržati imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

Sjedinjene Američke Države kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), podržat će kandidaturu Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu Visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbe civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosna i Hercegovina mora zadovoljiti konkretne kriterije koje je ustanovilo Vijeće za provedbu mira kako bi se okončala međunarodna supervizija. Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka EU. Sada je vrijeme da se fokus ponovo stavi na ispunjavanje ovih zadatih kriterija”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Tranzicija rukovodstva je normalni dio funkcionisanja bilo koje institucije i svaka buduća tranzicija provest će se u skladu sa zakonom propisanim uvjetima.

“Potencijalna promjena u rukovodstvu OHR-a ne bi trebala uticati na mandat same institucije. Njena svrha i ciljevi ostaju isti-ovo uključuje 5+2. Kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Sjedinjene Države podržale bi kandidaturu Christiana Schmidta. Stvarni posao koji je pred svim liderima ove zemlje, na svim nivoima vlasti, jeste pokretanje ozbiljnog dijaloga i provođenje reformi neophodnih za postizanje napretka BiH značajnim koracima na EU putu, te osiguravanje svjetlije i prosperitetnije budućnosti za sve građane”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.