Skandal u komšiluku: Srbijanski glumac optužen da je falsifikovanjem računa za “Južni vetar” ukrao 100.000 KM

Srbijanski glumac i producent Goran Šušljik optužen je za “krivično djelo zloupotrebe položaja” te da je protivpravno pribavio približno 100.000 KM (5.840.021 dinara).

Kako prenosi srbijanski Kurir, posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Šušljika zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.840.021 dinara producentskoj kući”Eye to Eye”, čiji je on direktor i odgovorno lice.

Dalje se navodi da postoje osnovi sumnje da je Šušljik kao odgovorno lice “Eye to eye” koja je producirala film “Južni vetar” prekoračenjem granica položaja upotrijebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje dijela sredstava kojima je Filmski centar Srbije (FCS) finansirao dio proizvodnje spomenutog filma.

Prema ugovoru, izmedju Filmskog centra i producentske kuće “Eye to eye”, sredstva za produkciju filma u ukupnom iznosu od 19.250.000 dinara (ca. 320.000 KM), se isplaćuju u ugovorenim transakcijama – po završetku određene faze proizvodnje filma, a trošenje sredstava dobijenih u svakoj tranši Šušljik, kao odgovorno lice dobitnika sredstava, mora da opravda radi dobijanja sljedeće isplate novca.

Prema navodima tužilaštva, sumnja se da je Šušljik 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS, dostavio falsifikovane račune s dokumentom pod nazivom “Pravdanje sredstava za film Južni vetar” koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9.625.000 dinara.

On je zapravo ispravne račune o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su bili su izdati 2015. godine za potrebe proizvodnje serije “Čizmaši”, predstavio kao izdate za produkciju “Južnog vetra”.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava od FCS, a dio od 5.840.021 dinara iskoristio je za potrebe svoje firme.

Miloš Avramović, reditelj filma “Južni vetar” podnio je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg partnera, zbog sumnje da je prevarom prisvojio gotovo deset miliona dinara.

“Šušljik je jednostavno prao novac, izvlačio pare, predavao duple, falsifikovane fakture i ugovore”, tvrdio je reditelj.

Saslušanje osumnjičenog zakazano je za početak sljedećeg mjeseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.