Skandalozno: Društvenim mrežama se širi falsifikat o ugroženom miru u BiH – Kome lažne vijesti idu u korist?

U posljednjih nekoliko dana društvenim mrežama se širi očit falsifikat, s puno pravopisnih grešaka koji upozoravaju na navodno narušenu sigurnosnu situaciju u BiH. Nažalost, veliki broj građana nije u stanju da prepozna da se radi o lažnim dokumentima, što je dovelo do stvaranja panike. Dokumenti koji se šire, ne samo da stvaraju kod građana neosnovanu paniku, nego idu i korist onim silama koje ne žele da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i koje žele Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao nestabilnu državu.

Šef kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Alija Kožljak je u izjavi Klix.ba kazao da je pamflet koji kruži mrežama primjer hibridnog i propagandnog djelovanja destruktivnih i neprijateljskih elemenata.

Kako kaže, time se pokušava unijeti nemir među građane, ali i narušiti stabilnost i sigurnost u BiH.

“Očigledno je da su sinhronizovani i s djelovanjem nekih domaćih političkih aktera, ali i političara iz susjedstva koji već i direktno pokušavaju ugrožavati suverenitet Bosne i Hercegovine.

Neodgovorni pojedinci i grupe u Bosni i Hercegovini, nasjedaju na propagandnu aktivnost i šire ove dezinformacije”, upozorava Kožljak.

On naglašava da se radi o neistini, dezinformaciji i lažnom pamfletu i da Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović ozbiljno radi sa domaćim i međunarodnim akterima da se poštuje Dejtonski sporazum, da svi u skladu sa mandatom osiguraju da mir, stabilnost i sigurnost ne budu ugroženi.

“Pozivam medije i građane da ne nasjedaju na ovakve pamflete, a sigurnosne i policijske organizacije će sigurno obaviti svoj dio posla i pronaći one koji uznemiravaju nedužne građane”, poručio je Kožljak.

On podvlači i da se ovakvi potezi mogu povezati i s rezolucijom o genocidu u Srebrenicu i politikom koja želi pokazati da bi usvajanje rezolucije moglo narušiti mir.

“Kada sam rekao da neki inostrani elementi iz susjedstva pokušavaju narušiti sigurnosnu situaciju, usmjereni su i kratkoročno i na tu aktivnost međunarodne zajednice koja se odnosi na eventualno usvajanje rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici.

Na svaki mogući način pokušavaju prikazati nesigurnost i nestabilnost u Bosni i Hercegovini, kako bi eventualno spriječili usvajanje jedne takve civilizacijske norme, u ovom slučaju rezolucije.

Nažalost, njihovi ciljevi prevazilaze to i oni zaista pokušavaju da Bosna i Hercegovina bude nesigurna, nestabilna kako bi mogli ostvariti svoj vanjskopolitičke ciljeve koji su destruktivni za sve građane u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Kožljak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.