Skandalozno: Nenad Nešić vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici na televiziji u Srbiji

U emisiji Ćirilica Milomira Marića, poznatog po svojoj kontroverznoj retorici i bliskim vezama s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gostovao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. Emisija je bila najavljena s velikom pompom, a Marić je Nešića predstavio kao “mladog lava srpske politike”, naglašavajući njegove poteze i hrabrost u politici koja, prema Marićevim riječima, “brani interese srpskog naroda”.

Međutim, ono što je uslijedilo u emisiji izazvalo je ogorčenje i osudu mnogih.

Tema razgovora ubrzo se okrenula prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima, a ton diskusije bio je, blago rečeno, neprimjeren. Okupljena svita, koja se već više puta sastajala kako bi negirala genocid, ponovno je iznijela ‘argumente’ koji su u suprotnosti sa zvaničnim presudama međunarodnih sudova.
Posebno su pokušavali ubijediti javnost da Rezolucija o Srebrenici ima za cilj stigmatizaciju cijelog srpskog naroda kao genocidnog, iako to nigdje u tekstu Rezolucije nije napisano.

Najviše boli način na koji su Marić i Nešić i drugi gosti razgovarali o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. S nevjerovatnim mirom i odsustvom empatije, na ivici podsmijeha, govorili su o najtragičnijim mjestima novije bošnjačke historije. Nepravilno izgovarajući imena mjesta kao što su Markale, Ulica Vase Miskina, Tuzlanska kapija, Vijećnica, Keraterm, Trnopolje i, naravno, Srebrenica, stvarali su atmosferu u kojoj je samo nedostajao grohotan smijeh da bi priča bila potpuna.

Nažalost, takav smijeh smo i čuli – i to od samog Nešića. Javno, sramotno, Nešić je zbijao šale na račun onih koje su pobili četnici, kojima se, kako se čini, i sam ponosi, piše Hayat.

Ova emisija predstavlja još jedan u nizu pokušaja revizionizma historije, gdje se kroz omalovažavanje i negiranje zločina nastoji stvoriti iskrivljena slika historije.

“Ako mi dozvolite da kažem jednu šalu, koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju da kaže osnovne podatke o ocu. Kaže: ‘Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj'”, smješkajući se kaže Nešić.

Ovakav pristup ne doprinosi pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Umjesto toga, produbljuje rane i podjele među narodima, otežavajući proces suočavanja s prošlošću i prevazilaženja trauma. Važno je da se lideri, kako politički tako i medijski, ponašaju odgovorno i s poštovanjem prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost.

Pogledajte skandalozni snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.