Slovenija se itekako bori za BiH, europarlamentarac Matjaž Nemec bez uvijanja: “Vrijeme je da EU prepozna ovaj rad i dodjeli BiH status kandidata”

Građani regiona Zapadnog Balkana, njihovi političari i javnost očekuju od EU konkretnu procjenu njihovog rada i potvrdu njihovog nastojanja, da se pridruže EU, istakao je Matjaž Nemec, zastupnik u Evropskom parlamentu

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Slovenije Matjaž Nemec izvijestio je kako je poslao pismo predsjednici Evropskog parlamenta (EP) Roberti Metsoli sa potpisima još nekih europarlamentaraca, pozivajući je, da u ulozi “prve ambasadorke” EP daje jasnu poruku podrške za dodjelu statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini na današnjem Evropskom vijeću, javlja Anadolu Agency (AA).

Slovenački zastupnici u Evropskom parlamentu pokazali su široko političko jedinstvo u tom pogledu, pošto su pismo podržali evropski zastupnici Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj i Franc Bogovič.

“Pozdravljam i zajedničku posvećenost drugih, najviših političkih aktera u Sloveniji: predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, premijera Roberta Goloba, slovenačke ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon i nas, europarlamentaraca, u jedinstvenom stavu, da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata za EU što prije.

Ovo Evropsko vijeće je prekretnica. U svakom slučaju, će značajno ocrtati dalje aktivnosti saradnje između Evropske unije i Zapadnog Balkana, sa kojeg se posljednjih mjeseci gubi fokus, uključujući događaje u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina svojim radom, naporima i velikim napretkom, uključujući reforme, učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika i respektabilnog partnera EU. Vrijeme je, da EU prepozna ovaj rad i dodjeli BiH status kandidata”, naveo je Nemec.

Ovoga puta, naglašava, građani regiona Zapadnog Balkana, njihovi političari i javnost očekuju od EU konkretnu procjenu njihovog rada i potvrdu njihovog nastojanja, da se pridruže EU.

Od Evropske unije se takođe očekuje, da preduzme mjere u pogledu budućih koraka u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo i pristupnim pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.