Slovenski europarlamentarac Klemen Grošelj o istupu Milorada Dodika i Dragana Čovića: “Do Ukrajine je takva retorika i dovela”

Klemen Grošelj, zastupnik Evropskog parlamenta iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“ se oglasio.

– Ja procjenjujem ipak da je ovo velika prilika za Srbiju, da iskoristi ovaj historijski trenutak za učvršćivanje vlastite evropske pozicije jer, u suprotnom, mislim da se pravi greška, koja će štetiti prije svega Srbiji i njenim interesima, tako u regionu, kako i EU, ocjenjuje u razgovoru za Danas Grošelj.

Grošelj je upitan i o mogućim sankcijama Miloradu Dodiku.

Danas: Osim upozorenja i osude secesionističke politike Milorada Dodika u BiH iz EU do sada nismo vidjeli konkretne korake da se to suzbije. Hoće li EU konačno sankcionisati Dodika? Zbog čega se uporno insisitira na postizanju dogovora o izmjeni izbornog zakona, ako se zna da su do sada pregovarači EU i SAD bili naklonjeni HDZ-u, a pri tom blokada institucija države BiH traje već duže vrijeme?

– Poruka sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u utorak je bila sasvim jasna i mislim, da bi morala biti i jasna akterima u regionu. Blokade i ucjene oko izbora su neprihvatljive i svaki kompromis oko izbornog zakona, treba da se bazira na evropskim standardima i presudama relevantnih sudova i stajališta Venecijanske komisije. Sve ostalo će biti neprihvatljivo, rekao je Grošelj i dodao:

Sankcije su na stolu

– Što se tiče sankcija, neke se već izvode, a dodatne, još snažnije su već na stolu ali je želja svih nas da se stanje razriješi kroz politički proces i dogovor baziran na evropskim principima i standardima.

Ali ono što smo čuli bio je trenutak istine i zastupnici Evropskog parlamenta su imali prilike čuti i razumjeti, koje se to politike sučeljavaju u Bosni i Hercegovini, i nažalost neki političari nisu bili u stanju razumjeti da je njihova retorika u utorak u Briselu bila sasvim pogrešna, i da je to retorika, koja je u očima današnjeg Brisela, dovela do tragedije u Ukrajini.

Da li je ta retorika u interesu Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini i svih građana Bosne i Hercegovine, pa i regiona? Pa to neka gospoda sama procijene, a prije svega građani Bosne i Hercegovine, ne gledajući na to koje nacionalnosti, religije ili druge afiliacije bili.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.