Slovenski predsjednik Borut Pahor iznenadio i napravio odlučan korak za BiH: Uputio inicijativu da EU omogući kandidatski status bez uslova i pregovora našoj zemlji

Na Brijunima se održava deveti trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije. Domaćin, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, te gosti Alexander Van der Bellen i Borut Pahor, osvrnuli su se na trenutnu situaciju u svijetu.

U prvom planu su bili rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i nadolazeća energetska i prehrambena kriza, za koju se očekuje da će na jesen pogoditi Evropu. U fokusu razgovora bilo je i proširenje EU na zapadni Balkan, proširenje Šengena i situacija u BiH.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je uputio inicijativu da Evropska unija Bosni i Hercegovini dadne status kandidata bez uslova i pregovora. Ovu inicijativu je podijelio s prijateljima iz EU.

Kako je rekao, ako se razmišlja o ubrzanim pregovorima s Ukrajinom, da se misli i o ovom problemu.

“EU bi tu investirala u mir, sigurnost, blagostanje i evropsku perspektivu BiH i zbog tog prvog poteza naknadno tražila da ispuni uslove, kao što smo mi učinili. Da se BiH izvuče iz začaranog kruga u kojem nema nikakvog napretka ni statusa, kao ni u jednoj državi Zapadnog Balkana”, rekao je Pahor

Dodao je da “treba pomoći BiH tamo gdje možemo”.

“EU može učiniti prvi korak u dobroj vjeri, pokazati povjerenje, da imamo teritorijalno konherentnu BiH u EU. Stav Slovenije je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, uz podršku Austrije i Hrvatske.”, rekao je Pahor.

Podsjećamo, Evropska unija pozvala je nadležne institucije u BiH da naredne sedmice usvoje nacrt budžeta insitucija BiH, kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora.

Portparol EU Peter Stano smatra da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti, pozivajući Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sjednici u ponedjeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.

– Također, pozivamo na brzu odluku koja će osigurati finansiranje Centralne izborne komisije (CIK) BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča – poručio je Stano.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine. CIK BiH uputila je novi apel Vijeću ministara BiH da izdvoji novac za njihovo održavanje.

“CIK upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora”, saopštio je jučer CIK.

Upozoravaju, ukoliko bi se čekalo usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, da bi održavanje izbora bilo ozbiljno ugroženo.

CIK BiH prošle je sedmice saopštio da u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje Opštih izbora.

CIK je zatražio 15,65 miliona maraka, a u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka.

Iz CIK su ranije upozoravali da je 2. juni krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Evropska unija je ranije pozvala vlasti BiH da osiguraju sredstva za organizovanje izbora.

Na izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta RS i FBiH, kao i u deset kantona u FBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.