Slučaj iz Bosne i Hercegovine: Savjesni građanin umjesto policije čekao satima da otkrije ko iskorištava ženu za prosjačenje

Svjestan da je starica koja prosi vidljiva prolaznicima u Velikoj Kladuši, ali ne i institucijama, Almir Buljubašić je čekao šest sati u vozilu da bi otkrio osobe koje iskorištavaju ženu za prosjačenje.

Priča o ranjivim kategorijama koje su žrtve kriminalaca kojima na kraju daju milostinju sve je češća u svim gradovima BiH. I svi se pitaju šta tu radi policija?

Iako je pozvao policiju koja je legitimisala osobe, Almir Buljubašić se i sada brine za stanje žene u devedesetim godinama koja je provodila dane na ulici.

“Ova žena nije Milijana nego je Danica. Ona je iz Bosanskog Novog i voze je do Cazina, Bužima, Bihaća svukud je voze, a narod daje”, ispričao je Buljubašić, snimajući mjesto događaja.

Daju turisti i Sarajlije čiji je grad sve više na meti organizatora prosjačenja, a prosjaka ima gotovo koliko i semafora. U Starom gradu i u centru se prosi na svakih stotinjak metara. Policija apeluje na građane.

“Da se suzdrže od davanja te milostnje svima koji je traže.

Prikupljanje dobrovoljnih priloga je uređeno zakonom i načelnici opština odobravalju prikupljanja sredstava upravo da bi ona bila uručena onome kome je zaista potrebno”, naglasio je glasnogovornik MUP-a KS – prenosi N1.

Iz Ministarstva sigurnosti ističu da je najveći problem u nedovoljnom angažmanu policije na prevenciji i istraživanju organiziraneog prosjačenja. Svijetli primjeri, kažu, postoje.

“U posljednje dvije godine u Tuzlanskom kantonu imali smo dobre istrage i već izrečene presude za trgovinu ljudima u svrhu prisilnog organizovanog prosjačenja. U pitanju su bila djeca.

Imali smo izrečenih kazni zatvora od pet i od deset godina i ima posljednja još uvijek nepravomočna presuda, prvostepena, za organizatora te kriminalne organizacije 22 godine zatvora”, podsjetio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo.

Prevencija prosjačenja su i dnevni centri za djecu koja rade na ulici.

“Ovakve usluge prevencije koje Save The Children podržava su nešto što može doprinijeti smanjenju femnomena radne eksploatacija, iskorištavanja djece u svrhu prosjačenja i u konačnici trgovine djecom”, izjavila je Aleksandra Babić – Golubović iz spomenute orzanizacije.

Za one građane koji žele da pomognu individui koja je u potrebi i koji na ovaj način daju milostinju sigurnosne agencije poručuju da obrate pažnju.

Ukoliko ima više prosjaka na određenom području interesantno je da oni uvijek nose iste table, iste natpise, jednake apele čak i nešto što je napisano istim rukopisom, što je dokaz da je riječ o organiziranom kriminalu i da se ti ljudi eksploatišu, što znači da se milostinjom ne pomaže njima nego ljudima koji ih iskorištavaju.

Pogledajte prilog N1 televizije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.