Snažne poruke dolaze iz Beograda od Koraća: “Djeca u RS nisu zaslužila da im Ratko Mladić bude heroj”

Događaji Posljednje Vijesti

Žarko Korać, psiholog i bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića, govori o odnosima u regionu, politikama aktuelne srbijanske vlade, političkoj budućnosti Milorada Dodika i odnosu zapadnih sila prema državama regije.

Vrlo ste kritični kada je u pitanju odnos službene Srbije prema susjedima. Šta zamjerate aktuelnoj vlasti?

– Vučić radi ono što misli da je najuspješnije za njegovo očuvanje vlasti, nema tu drugog sadržaja. Za Zapad je pun riječi o “očuvanju Dejtonskog sporazuma” i podrške stvaranju „mini Šengena“, a onda njegov alter ego Vulin najgrubljim riječima napada susjede i promoviše ideju “srpskog sveta” – o tome da je prirodno da Vučić bude politički vođa Srba u okruženju i da treba konačno ujediniti sve Srbe, iako je taj projekt prije manje od dvadeset godina poražen, a doveo je do više od 130.000 hiljada mrtvih i užasnih ljudskih tragedija u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Nikada se Vučić ne suprotstavlja Dodiku, koji na najgrublji i često vrlo uvredljiv način osporava postojanje BiH kao države, a u posljednje vrijeme i postojanje Bošnjaka kao nacije. Dok Dodik tone u rasizam, Vučić se pravi da to ne vidi.

Čini se, pak, da su EU i SAD prilično pasivni prema tome.

– Zašto Zapad tako dugo toleriše ovu providnu političku igru – posebno je pitanje. Moj je utisak, iako tužan, da su oni zadovoljni što u regionu nema više rata i da malo očekuju od svih nas. Ali to ih čini saučesnicima u ovom permanentnom rušenju, čak i osnovnih pretpostavki za ekonomski i društveni razvoj regiona.

U vrijeme Donalda Trumpa čak se stjecao utisak da SAD podržavaju Vučića pozivom u Bijelu kuću. Uostalom, bivši Trumpov ambasador Grenuel se i dalje mota po regionu jer je, prema nekim izvorima, dobio dobre pare za svoj minuli rad u Srbiji. Iako se to, vjerovatno, ne može dokazati, ipak objašnjava mnoge stvari koje se zbivaju, a to je da su neki međunarodni posrednici duboko korumpirani.

Hoće li se taj odnos promijeniti dolaskom administracije Joe Biden?

– Naš region nije više toliko bitan SAD. Vjerovalo se da će se dolaskom Bidena za predsjednika SAD to promijeniti, ali novotvorena afganistanska kriza će barem još neko vrijeme pažnju američke administracije da usmjerava u drugom pravcu. A odlaskom Angele Merkel gubimo osobu koja je bila zainteresovana za naš region. Ne vidim ozbiljnijeg evropskog političara koji ima želju da je u tome zamijeni, prenosi Avaz.

Prema tome, onda i Dodik treba biti siguran. No, on prilično nervozno reagira na imenovanje novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Dodik više nema podršku u RS koju je imao. Gubitak Banje Luke na izborima to najbolje pokazuje. Uostalom, vrlo agresivno i panično je reagovao na taj gubitak. On ovom kampanjom protiv visokog predstavnika želi da objedini sve političke snage u RS oko sebe. To je prilično očigledno. Ruski prijedlog da se ukine institucija visokog predstavnika nije ni došao na dnevni red sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a.

Da sam Dodik, bio bih vrlo oprezan s ruskom podrškom. Ona je veoma uslovna. I pitanje – da li su Rusi prestali da finansiraju Ured visokog predstavnika? Dakle, već uveliko potrošen politički Dodik bori se za vlast. Koliko prostora će imati, zavisi od EU. Za sada ga puštaju da se junači i obećava otcjepljenje, za koje čak i on zna da nije realno. Vidjet ćemo novog visokog predstavnika, da li će i koliko koristiti bonska ovlaštenja. Ali on ima instrumente koji mogu da imaju ozbiljne konsekvence za političku karijeru Dodika.

Leave your vote