Snažne poruke dolaze iz Kotora: “Politika Aleksandra Vučića upravlja pomoću crkve, procesima u Crnoj Gori!”

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” i bivši predsjednik Liberalnog saveza (LSCG) Miodrag Živković izrazio je veliku zabrinutost za trenutno stanje u Crnoj Gori.

Žele poniziti Crnu Goru

“Nažalost, teško je očekivati od vlasti koju je crkva Srbije instalirala u Crnoj Gori da preduzme nešto u korist građana, a protiv iste te, svoje crkve. Mi u Crnoj Gori imamo klasičnu teokratsku vlast koja od prvog dana ispunjava želje svoje crkve, na štetu države Crne Gore i svih njenih građana.

Zakazanim ustoličenjem popa fašiste za mitropolita, i to u tronu Svetog Petra Cetinjskog, kao simbolu crnogorske slobode i postojanja, crkva Srbije uz instrukcije svoga vožda Aleksandra Vučića, stavlja prst u oko građanskoj, sekularnoj, antifašističkoj, multinacionalnoj i multivjerskoj Crnoj Gori.

Ovim činom žele poniziti Crnu Goru i simbolički obznaniti svoju moć i okupaciju. Za sada se građanska Crna Gora snažno i otvoreno suprotstavlja ovako zlom naumu beogradskih hegemonista i njihovih crnogorskih slugu i poslušnika.

Vazalska crnogorska vlast je otvoreno na strani crkve i svi se u narednim danima nalazimo pred velikim izazovom, jer je bezbjedonosna situacija veoma loša i mir kao naša najveća i najvažnija tekovina je na velikom ispitu”, kazao je Živković.

Mir u Crnoj Gori na velikom ispitu

“Zvanična Srbija je duboko umiješala svoje prste u unutrašnje stvari Crne Gore. I posljednji rezultat izbora je izraz te umiješanosti i uticaja. Glavne poluge preko kojih zvanična, Vučićeva Srbija upravlja procesima u Crnoj Gori su crkva Srbije i najjača politička grupacija u parlamentu DF (Demokratski front).

Od izbora do danas, Crna Gora se mrcvari i propada na svim poljima i kada je vlada ostala bez podrške u parlamentu (podržava je samo 14 od 41 poslanika), upravo sa ovim ustoličenjem Joanikija skreće sa pažnja javnosti sa vlade koja nema podršku i koja treba uskoro da padne, pokušavajući se u haosu i mogućem ratu postići ono (okupacija) što nijesu uspjeli u miru”.

Izbori kao direktna posljedica sadašnjeg stanja i šutnja EU

Naravno da to odgovara onome ko povlači sve konce u Crnoj Gori, a to je Aleksandar Vučić koji na očigled čitavog demokratskog svijeta, (EU i SAD) u Crnoj Gori nesmetano izvodi projekat „srpski svet“ kojim želi stvoriti srpsku Crnu Goru.

Pasivan odnos EU zabrinjava svakog normalnog građanina Crne Gore, zabrinutog za sudbinu svoje zemlje koja se našla na strašnom udaru svetosavskog klero – fašizma. Izvjesno je da se politika EU prema Crnoj Gori od izbora do danas promijenila.

Od prvobitne podrške EU novoj vlasti, jer je uspjela zamijeniti prethodnu, koja je van svakog ukusa trajala pune tri decenije, sada smo došli do ozbiljne uzdržanosti i do čestih upozorenja da se krše demokratska pravila igre.

Građanska Crna Gora je odmah shvatila da i od lošega (mislim na bivšu vlast) ima nešto mnogo gore, a to je ova nova vlast.

Iz dana u dan, to shvata i Evropa, ali za tako kratko vrijeme, sasvim sigurno i ne može priznati svoiju grešku koja se ogledala u podršci antievropskim snagama koje Crnu Goru vode u srednji vijek, a ne u EU, kaže Živković, prenosi Face.

Vučić igra pokvarene i opasne igre

Teško je Vučiću bilo što vjerovati. Sve je to dio njegove pokvarene i opasne igre u kojoj sebe želi prikazati kao nezainteresovanog za zbivanja u Crnoj Gori, a sve čini da je destabilizuje i pokori.

Vjerujem da će dobro razmisliti hoće li doći na zakazano ustoličenje ili će svojim poslušnim vazalima prepustiti to da urade i bez njega. Iskustvo njegove posjete memorijalnom parku žrtava Srebrenice, prije nekoliko godina je još svježe i vjerujem za njega poučno.

Da vam budem jasan i otvoren, ja tom čovjeku ništa ne vjerujem. On jedno priča, drugo misli, a treće radi. Lupa toliko gluposti da se skoro svakodnevno sam mora demantovati. Služi za podsmjeh, ne samo opoziciji, nego i onima koji su ga izabrali u parlamentu.

Nemam što dobro reći o čovjeku koji je ponizno poljubio ruku svakog popa u crnoj gori, olizao prag svake crkve, klečao na svim grobovima saradnika fašista, tvrdio da snagom vjere i brda može pomijerati ili da od korone ne može oboljeti pravi vjernik.

Samo iz djelića njegovih budalizama nije teško zaključiti o kakvoj se osobi radi, a za takve kod nas u narodu postoji izreka,…“nema budale, kao školovane“.

Suvišno je i beznačajno njega tumačiti jer veoma često on, ni sam sebe ne rezumije. Njega je na to mjesto doveo pokojni Amfilohije, računajući da će mu biti odan poslušnik. Smrću Amfilohija, ovaj nesrećni čovjek je ostao izgubljeno siroče koje luta i bori se za naklonost novog mentora iz crkve Srbije.

U izmijenjenim okolnostima to mu teško ide jer se crkva Srbije u međuvremenu prestrojila i isčistila od svih Amfilohijevih kadrova. Kada se vratio sa otvaranja olimpijade, komentarišući neku njegovu izjavu rekao sam,…“zdravko kao da se nije vrati iz japana, nego kao da je pao sa marsa“. Eto on se stalno ponaša, baš kao da je pao sa marsa, a mi se svi pitamo, čime baš ovoliko zlo zaslužili.

Crna Gora je potrebna Srbiji

Crna Gora treba Srbiji iz više razloga. Glavni i osnovni je zbog crnogorske istorije. Još odavno sam govorio da mi njima nijesmo potrebni toliko zbog mora, drugih prirodnih bogatstava ili nekog emotivnog odnosa kojeg imaju prema nama, već prevashodno zbog naše istorije koju oni žele prisvojiti i učiniti je srpskom.

Srbija ima veliki istorijski problem jer je bila punih 5 vjekova u ropstvu pod otomanskom imperijom, bez slobode, crkve i pravoslavlja.

Svo to vrijeme Crna Gora je krvlju plaćala i očuvala svoju slobodu. Sačuvala je svoju samostalnu crnogorsku crkvu i pravoslavlje. E, upravo tu istorijsku rupu i bezdan od 5 vjekova Srbija pokušava nadomjestiti sa crnogorskom istorijom i sakriti svoju bruku. Na taj način pokušava izgraditi lažni kontinuitet slobode i vjere.

To već dugo rade, od „načertanija“ Ilije Garašanina (1844) do dana današnjega, prisvajajući naše najčuvenije istorijske ličnosti (Njegoš, Sv. Petar, Kralj Nikola i mnogi drugi), našu kulturu, tradiciju i istoriju.

Jednostavno nas žele učiniti suvišnim, lažno šireći priču preko svoje crkve da crnogorci nikada nijesu postojali kao narod, nego da su oduvijek bili Srbi. To žele uraditi narodu koji je imao svoju Crnogorsku vojsku, Crnogorske dinastije, Crnogorske vladike, Crnogorsku nošnju, Crnogorsku kapu, Crnogorski oro, kralja, pjesme, barjak, jezik i mnogo toga još.

Naravno da bi se iz ovih i mnogih drugih pragmatičnih razloga Crna Gora željela vidjeti u okviru „srpskog sveta“, zaključio je Živković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.