Snažne poruke iz Amerike: Slavni glumac Leonardo DiCaprio pohvalio uspjeh građana Konjica u očuvanju rijeke Neretvice

Leonardo DiCaprio, glumac i aktivista, još jednom je pokazao da prati borbu za rijeke u Bosni i Hercegovini.

Ovaj put pohvalio je uspjeh građana Konjica u očuvanju rijeke Neretvice.

Američki glumac na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju ambasadora SAD-a u BiH Erika Nelsona koji se sastao s mještanima ovog grada koji se protive gradnji hidrocentrala na Neretvici.

“Građani koji se okupljaju snažan su glas za promjene. Hrabri stanovnici Konjica uspješno su se borili protiv neregularne izgradnje dvije hidroelektrane na rijeci Neretvici. Ovaj osnovni aktivizam je u srcu demokratije i samopouzdanja i velika je lekcija za sve građane BiH da je svačiji glas bitan i da možete promijeniti mjesto gdje živite”, napisao je DiCaprio u opisu fotografije.

Podsjetimo, proćli mjesec DiCaprio je pohvalio uspjeh građana Bosne i Hercegovine koji su spriječili da se na Neretvici izgrade dvije male hidroelektrane.

DiCaprio je preko Instagrama s pratiocima tada podijelio informacije da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrana.

“Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizirali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti”, napisao je glumac i dodao:

“Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona”.

Na ovaj način DiCaprio je pokazao da je nastavio pratiti borbu za rijeke Bosne i Hercegovine.

Glumac je krajem prošle godine pisao Vladi Federacije BiH s apelom da se usvoji Zakon o električnoj energiji i da se na taj način zabrani izgradnja stotinu planiranih malih hidroenergetskih projekata.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.