Snažne reakcije iz EU za našu domovinu nakon ohrabrenja: “Poruka mora biti jasna. Bosna i Hercegovina i njena budućnost je u našoj Uniji”

Danas je Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom, a zvaničnici Unije su zajedno pozdravili napredak naše zemlje ka EU ističući da je postignut veliki napredak. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nije dovoljno samo čekati da se Zapadni Balkan približi EU te da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Kazala je da EU mora preuzeti odgovornost i na svaki mogući način podržati put Zapadnog Balkana ka Uniji.

“Zbog toga smo otvorili pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i zato smo se obavezali da ćemo isto učiniti i sa Bosnom i Hercegovinom. Danas mi, kao Kolegij, predstavljamo izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Riječ je o činjeničnoj analizi najnovijih dešavanja.

I to daje vrlo jasnu sliku. Od naše odluke o dodjeli kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne iskorake. Ostvareno je više napretka za nešto više od godinu dana nego u više od jedne decenije”, kazala je von der Leyen.

Pojedinačno je navela stavke u kojima se Bosna i Hercegovina posebno “iskazala”.

“Prije svega, Bosna i Hercegovina je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, zemlja usvaja važne zakone, poput sprečavanja sukoba interesa koji je bio u zastoju sedam godina, a koji je sada usvojen, te zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Treće, upravljanje migracijskim tokovima se dalje unapređuje, a sada je spreman i početak pregovora o sporazumu s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački okvir. Četvrto, Ministarstvo pravde pristalo je da u domaće krivične evidencije uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. I peto, u dijelu koji se tiče dijaloga i pomirenja, upravo je postao operativan novi upravni odbor za izgradnju mira”, dodala je šefica Evropske komisije.

Dodala je kako BiH pokazuje sposobnost ispunjavanja kriterija za članstvo.

“Naravno, potrebno je još napretka za pridruživanje našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje sposobnost ispunjavanja kriterija za članstvo i ostvarivanja težnji svojih građana da budu dio naše porodice.

Iz tog razloga ćemo danas donijeti odluku o preporuci Vijeću za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz Bosne i Hercegovine je jasna. Tako da i naša poruka mora biti jasna. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji”, zaključila je von der Leyen.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi pohvalio je Bosnu i Hercegovinu kazavši kako je “zemlja vjerno radila”.

“Proširenje je više nego ikad geostrateško ulaganje u naš zajednički prosperitet i sigurnost na cijelom evropskom kontinentu. Bosna i Hercegovina je vrijedno radila kako bi iskoristila historijsku priliku. Status kandidata donio je prijeko potrebnu dinamiku koju treba nastaviti.

Predanost zemlje putu ka EU pretočena je u opipljive rezultate, a otvaranje pregovora pošteno je priznanje za provedbu kritične mase reformi bez presedana.

Naša poruka je jasna. Vrata EU za Bosnu i Hercegovinu su u potpunosti otvorena i to bi trebalo potaknuti daljnje ključne reforme u skladu s pravilima i standardima EU na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Kako bi Ukrajina i Moldavija napredovale na putu ka EU, Komisija danas predstavlja nacrt pregovaračkih okvira i također će obavijestiti Vijeće o napretku koji su ove dvije zemlje postigle u rješavanju preporuka navedenih u Izvještaju Komisije o proširenju od 8. novembra”, kazao je Varhelyi.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Josep Borrell također je pohvalio Bosnu i Hercegovinu. “Današnja preporuka za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom šalje važnu poruku potpore svim njihovim građanima, te jasan signal opredijeljenosti EU za EU perspektivu zemlje, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene Bosne i Hercegovine. Pozitivna dinamika reformskog puta Bosne i Hercegovine mora se nastaviti”, kazao je Borrell.

Evropsko vijeće će 21. marta 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Evropske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.