Snažno nevrijeme u bh. susjedstvu: Pogledajte snimak

Zagreb i okolicu zahvatilo je oko 15 sati nevrijeme s obilnom kišom, jakim vjetrom i grmljavinom. Nevrijeme je trajalo otprilike pola sata, a zbog njega je u 15 sati zaustavljena sljemenska žičara. Do kraja dana u Zagrebu će biti oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će biti kiše, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom, na širem području grada i jače izraženih. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura oko 26°C.

U Zagorju pala tuča

U Zagorju je pala tuča. Zagorje.com objavilo je snimku iz Donje Pačetine kod Svetog Križa Začretja na kojoj se vidi kako se s neba ponovno slila tuča.

Oko 12 sati Udruga raketara protugradne obrane Hrvatske upalila je generatore, a predsjednik Udruge Josip Salatko ispričao je kako s juga prijeti opasnost od tuče dodajući da je vrijeme jako nestabilno.

Narančasto upozorenje za riječku regiju

DHMZ za danas najavljuje oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Pljuskovi mogu biti jače izraženi uz obilnu oborinu u kratkom vremenu, posebice duž obale. Vjetar povremeno umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu i jugo, mjestimice i jako.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 23 do 28°C, u gorju malo niža.

Za riječku regiju na snazi je tijekom cijelog dana narančasto upozorenje, koje sugerira opasno vrijeme. Za ostatak zemlje, s iznimkom osječke regije, izdano je žuto upozorenje koje podrazumijeva potencijalno opasno vrijeme.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite također su upozorili kako je izdano narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za riječku regiju. Dodaju da su lokalno mogući vrlo izraženi pljuskovi uz obilnu kišu (više od 50 mm) te bujične i urbane poplave.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, poručili su.

Nakon četvrtka stiže ljepše vrijeme

Tanja Renko, meteorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u RTL Direktu je najavila da će ciklona koja je donijela naglu promjenu vremena utjecati na vrijeme sve do četvrtka. “Noćas i sljedeća dva dana treba i dalje računati na mjestimice jače pljuskove praćene grmljavinom, može lokalno biti i olujnog vjetra, tuče, bujičnih poplava, pijavica na moru”, navela je.

“Neće biti posvuda intenzivno, veća je vjerojatnost za to na Jadranu, ali i u unutrašnjosti. Izdana su upozorenja, preporuka je pratiti kako se mijenjaju, a ona se osvježavaju i sukladno tome se po potrebi i razina upozorenja diže”, rekla je Renko.

Osvrnula se i na pitanje može li se ponoviti velika oluja, slična onoj koja se dogodila 19. srpnja u Zagrebu. “Općenito – sigurno će se nekad ponoviti. Ali vjerojatnost za to ovih dana je mala. Onaj dan bilo je iznimno okruženje i atmosferski uvjeti pogodovali su nastanku mezoskalnog konvektivnog sustava koji se premještao od Švicarske i Italije prema Crnom moru”, kazala je.

“Protutnjao je velikom brzinom preko sjevernih krajeva, njegove dimenzije su bile zaista velike i zato je bila velika šteta, iznimne su brzine vjetra, tuča je vila velika. Takvo nešto, tih prostornih dimenzija i te žestine, vrlo se vjerojatno neće dogoditi ovih dana. Ali lokalna nevremena, koja mogu donijeti i veću količinu kiše, to smo imali i danas u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji”, dodala je.

“I manji olujni sustavi mogu napraviti štetu”

“Valja računati da je takvo što moguće i sljedeća dva dana, pa i manji olujni sustavi koji mogu prouzročiti kratkotrajno olujan vjetar sa štetom”, istaknula je Renko. Najavila je da se od četvrtka ipak očekuju poboljšanje vremena i više temperature.

“Nakon četvrtka imat ćemo nekoliko stabilnih dana, temperature će biti primjerene za kraj kolovoza. Bit će vrlo toplo, ponegdje čak i vruće. Kraj je možda ljetu kao posljednjih 10 dana s toplinskim valovima, ali bit će tu još i sunčanog i toplog vremena, vjerujem da će se ljeto dati još iskoristiti”, prognozirala je.

Pogledajte snimak iz Zagorja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.