Snažno nevrijeme zabilježeno u Bosni i Hercegovini, pogledajte snimak

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza. Prema najavama, nevrijeme se kreće prema istoku, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Iz Bugojna dolaze fotografije na kojima se može vidjeti grad koji je padao, ali i usjevi koji su uništeni za pet minuta.

Portal Bugojno objavio je snimak izuzetno snažnog grada koji pada u tom gradu.

Prema prognozi Federalnog meteorološkog zavoda, u BiH se sutra očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima.

Tokom dana će biti također nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada.

Jutarnja temperatura zraka bit će od 14 do 20 stepeni, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 30 stepeni.

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog danas je objavio upozorenje na olujno nevrijeme. Evropski eksperiment predviđanja oluje najavio je da će biti jačih oluja širom starog kontinenta, uključujući Bosnu i Hercegovinu te zemlje regiona.

Zbog obilnih padavina, velikog grada i u manjoj mjeri zbog jakih naleta vjetra, izdat je njihov nivo 1 širom Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije.

Nedim Sladić je dao svoju prognozu u narednim danima.

Ni ovog maja situacija nije bitno drugačija. Do pred sami kraj mjeseca, subtropska mlazna struja ostaje u svojoj punoj snazi, ograničavajući prodiranje vrelog zraka iz Afrike sjevernije prema Mediteranu. Ovaj mlaz polako pokazuje znakove slabljenja na samom kraju mjeseca maja preko sjevera Afrike.

U isto vrijeme, polarni mlaz struje ostaje sjeverno od Ujedinjenog Kraljevstva i većeg dijela juga Fenoskandije, što omogućava većem dijelu sjeverozapadne Europe nešto stabilnije vremenske prilike te prvi duži suhi period nakon niza mjeseci sa čestim padavinama.

U najkraćem, i dalje ostaje promjenljivo i nestabilno, sa čestom izmjenom sunca i jačeg razvoja grudvastih oblaka s kojim će biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Padavine će biti prostorno i količinski nejednako raspoređene.

S obzirom na i dalje vrlo nisku pouzdanost prognoze u odnosu na protekle godine, prognoza i dalje je izazovna za detalje”, navodi Sladić.

Pogledajte snimak iz Bugojna.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.