SNSD-ova zastupnica Snježana Novaković: “Da Vam nešto kažem, niko BiH ne ruši bolje od Bisere Turković, Željka Komšića i takvih…”

Sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Savjetu ministra Sifet Podžić, Selmo Cikotić, ali i Bisera Turković zaslužuju, po mišljenju SNSD-ove zastupnice Snježane Novaković Bursać smjenu, ali takav scenarijo nije moguć, kaže Bursać zbog konstalacije odnosa u Predstavničkom domu PS BiH.

Bursać je osudila počinioce niza incidenata koji su se u RS dogodili prethodnih dana, ali i još jednom poručila da su za SNSD neprihvatljiv strani intervencionizam.

“Mi smo tražili smjenu Sifeta Podžića, zaslužio je smjenu i Selmo Cikolić zbog optužnice pred Sudom, a i ona ima smisla apsolutno, ali znate da je teško da takva odluka prođe kada imamo konstalaciju odnosa u Predstavničkom domu“, rekla je, prenosi N1.

Bursać je dodala da se Savjet ministara sastavlja, a ne bira, te se osvrnula na rad ministrice Turković na koji su reagovali i vlast i opozicija u RS, optužujući je za neustavno djelovanje.

“Da Vam nešto kažem, niko BiH ne ruši bolje od Bisere Turković, Željka Komšića i takvih. Da mi želimo da srušimo BiH mi bismo navijali za Komšića i Turković, jer to oni bolje rade od nas“, dodala je Snježana Novaković Bursać.

Osvrčući se na rad Ustavnog suda BiH, Bursać je kazala da je stranka koju predstavlja protiv stranih sudija i političkih odluka, koje kako navodi, donose zajedno sa sudijama Bošnjacima.

“Unazad sedam godina imamo izvitoperenu praksu u Sudu koji ne tumači, ne vrši ocjenu zakona i akata. Sporimo prisustvo stranaca, i praksu tog suda koji u pojedinim odlukama je čista ekstenzija Ustava, a ne tumač, kada je u pitanju Dan RS, poljoprivredno zemljište, šume“, rekla je Bursać.

Sagovornica je dodala da se u Ustavu BiH nigdje ne reguliše pitanje praznika.

“Imate situaciju da ljudi u Federaciji proslavljaju kojekakve praznike. Ako potoji neki datum koji bi u BiH koji bi trebao bii simbol podjele to je 1. mart kada se obilježava, ne znam kako to zovu tačno. Kada ste na tom danu referenduma izignorisali volju jednom od tri konstitutivna naroda, ali FBiH ima pravo da obilježva praznike“, rekla je Bursać.

Osvrčući se na proslavu 9. januara, Bursać je rekla da je subjektivan osjećaj šta koga iritira, a šta ne. Komentarišući niz incidenata koji su obilježili poslednje dane u RS, Bursać je to osudila.

“Lično osuđujem svaki nasrtaj na slobodu, lični mir i integritet. RS je pokazala da može da očuva mir. Mislim da bilo koji nasrtaj na ljude i imovinu, neko ko je to počinio, mislim da će biti predmet policijskog gonjenja. Takve pojave nam ne trebaju, narušavaju ukupnu sliku i zajednički život koji uspješno gradimo“, rekla je šefica SNSD-ovog kluba u PS BiH.

Osvrnula se i na proslavu u danu kada su predsjedniku SNSD-a, ATV-u, ali i porodici Tegeltija izrečene sankcije SAD, Bursać je pojasnila da se ne radi o proslavi sankcija, već jedinstva koje je postignuto na sastanku vrha stranke koji je prethodio toj proslavi.

Ova visoka funkcionerka SNSD-a poručila je još da očekuje razgovore sa političkim partnerima u BiH, te da se nada da će do njih doći.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.