SNSD podnosi prijave protiv Centralne izborne komisije BiH, Milorad Dodik poručuje: “Ovo je napad na RS, okupimo se”

Milorad Dodik, lider SNSD-a, obratio se medijima nakon sjednice Izvršnog odbora ove stranke.

Najavio je da će danas podnijeti krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a nakon što je jučer saopšteno kako će se ponovo brojati glasovi za predsjednika RS.

Ovakav potez proglasio je napadom na ovaj entitet – što je i danas poslužilo kao uvertira u priču ‘o nezavisnosti’ ovog bh. entiteta.

Nakon jučerašnje odluke CIK-a da će se glasački listići ponovno brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, Dodik na press konferenciji nervozno ponavlja kako su izbori bili legalni – te da je sve nakon toga manipulacija koja treba da proizvede drugo stanje.

Izjavio je i da postoji “očigledna sprega članova CIK-a s predstavnicima opozicije” – prenosi N1.

“Izborni rezultati ne mogu biti predmet sumnje. Mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a pojedinačno jer smatramo da su urušili prava drugoga na fer pravni postupak jer su onemogućili da se uloži bilo kakva žalba”, naveo je još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH.

“SNSD neće prihvatiti ponovne izbore”

Naveo je kako trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara ni unutrašnjim faktorima, ni nekim drugima.

“U ovom trenutku kruži snimak paljenja glasačkih listića – zašto se sada pojavljuje, može se lako zaključiti da je to simulacija.

Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio niti jedan glas, a protukandidat na 34 nije imala nijedan glas – samo su oni od toga napravili čudo. SNSD neće prihvatiti ponovne izbore – to je urušavanje RS, kao što je urušavanje RS i nepravno provođenje izbora od strane CIK-a za nivo RS.

Zakon kaže da mogu da provode samo za nivo BiH. Sve je ovdje nepravno. Ovo je zemlja koja je propala i koja nema šanse da preživi. Zato ja pozivam naše ljude da se okupe oko RS”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je nekoliko puta ponovio kako je jučerašnja odluka samo način na koji CIK pokušava da “napravi problematičnu Republiku Srpsku”.

“CIK je u funkciji urušavanja RS – toga naši ljudi moraju biti svjesni. Republika Srpska mora biti svjesna da je ovo krajnja tačka u kojoj se borimo za njenu budućnost.

Ukoliko nam ospore prava na izbor – onda nemamo nikakvog prava. Onda nam preostaje da se organizujemo oko ideje nezavisnosti Republike Srpske i to će biti aktivnost koju ćemo provoditi u narednom vremenu”, dodao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.