Šokantan slučaj: Mustafa i Zehra Alajmović se terete da su pribavili 948.283 KM, a za liječenje potrošili 6.383 KM

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović.

Podsjetimo, njih Tužilaštvo u Zenici tereti za krivična djela prevare i pranje novca, kao i produženog krivičnog djela porezne utaje.

U optužnici se terete da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.12.2021. godine u Brezi, zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi.

“Veliki broj fizičkih i pravnih lica je na štetu svoje imovine uplatio određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PAYPAL račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila:

„Ko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Alajmović Zehre, te stipendija, zekata, kurbana i dr.”, navodi se u optužnici.

Kako ih optužnica tereti, umjesto na liječenje Zehre Alejmović, novac su trošili u druge svrhe.

“U stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH.

Zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć”, dodaje se.

Kako piše u optužnici, skrivali su ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi.

Navodi se to da su znali da je taj novac pribavljen vršenjem krivičnog djela prevare.

U optužnici piše da su prevarom ukupno pridobili novčanu korist u iznosu od 948 hiljada KM.

“Od tog novca su na liječenje Alajmović Zehre i to u inostranstvu u R Hrvatskoj, utrošili novčani iznos od 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli,

pa su time pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM”, navodi se u optužnici.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.