Šokantni detalji: Uhapšeni u BiH tvrdio na TikToku da drži Danku (2) iz Srbije u podrumu, utvrđeno da je lagao

Federalna uprava policije, postupajući po aktu NCB Interpol Beograd, poduzela je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a koje su rezultirale lišavanjem slobode tri lica na teritoriju Hadžića, Kanton Sarajevo, potvrđeno je iz Federalne uprave policije. Kako nam je potvrđeno iz ove ustanove, istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku maloljetne djevojčice u Republici Srbiji.

Te osobe su tražile 50.000 KM za otkrivanje informacija. Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića, a u toku je kriminalistička obrada lica lišenih slobode”, potvrdio je za federalni inspektor Ervin Mušinović.

Kako smo saznali, sumnja se da su ove osobe putem društvene mreže TikTok objavile da su povezane sa nestankom djevojčice Danke Ilić.

“Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine na osnovu informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za tehniku uhapsila je tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže Tik Tok objavile da su povezane sa nestankom djevojčice Danke Ilić”, saopćili su.

Navode kako su pripadnici Službe za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala identifikovali IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na Tik Toku izjavio da se djevojčica nalazi kod njega u podrumu.

Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T. (2002.), M. T. (2001.) i Z. T. (1972.), obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je iznio osumnjičeni lažna.

Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine osumnjičene će u skladu sa zakonom privesti nadležnom tužiocu na dalje postupanje.

Akcija je sprovedena u koordiniaciji Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, NCB Interpola Beograd, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, NCB Interpola Sarajevo i Federalne Uprave policije Bosne i Hercegovine, koji su pokazali visok stepen profesionalnost i brzo reagovali na informacije dobijene od MUP-a Srbije.

Podsjetimo, zbog nestanka male Danke prvi put se u Srbiji u utorak uvečer, 26. marta, oglasio Amber alert sistem “Pronađi me”.

Policija je u četvrtak, 27. marta, obustavila pretragu terena u Banjskom polju i Brestovačkoj banji, s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se djevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Roditelji nestale Danke Ilić odvedeni su u policiju u petak, 28. marta, u toku dana kako bi se nastavilo saslušanje koje je počelo juče u policijskoj stanici u Boru.

Ispred mjesta gdje je djevojčica Danka Ilić (2) nestala prije tri dana u Banjskom polju kod Bora stigao je bager, mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak u srijedu, 27. marta, komentarisao jenestanak djevojčice Danke Ilić (2) u Srbiji.

Ministar je poručio da su policijski organi Bosne i Hercegovine,

pa tako i Federalna uprava policije, do utorka, 25. marta, nisu obavješteni od strane Republike Srbije kako je raspisana potraga za nestalom maloljetnom djevojčicom koja je nestala na teritorij Republike Srbije.

“Kontaktirali smo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja djeluje kao Nacionalni centralni biro INTERPOL-a, a iz koje nam je rečeno kako još uvijek nije stigla informacija o nestanku djevojčice”, pojasnio je ministar za Radio Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.