Solarna energija otvara svoja vrata u BiH: Vratio se u domovinu nakon 19 godina rada u inostranstvu

U vremenu kada diskusija o održivim izvorima energije i problematiziranju izgradnje mini-hidroelektrana postaje dijelom i javnog diskursa u Bosni i Hercegovini, sve je više i proaktivnih primjera proizvodnje električne energije koristeći inovacije i nove tehnologije. U Bosansku Otoku, Ekrem Mušić, stručnjak za solarnu energiju, se vratio nakon 19 godina rada u inostranstvu vratio u domovinu.

– Odlučili smo prenijeti znanje iz inostranstva u domovinu te pomoći iskorištavanje potencijala koje solarna energija ima za BiH. Početkom 2020. okupili smo tim koji se specijalizirao za servis i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana i tako je krenula naša priča, prepričava Ekrem.

Ubrzo se EMT Solaru pridružuje Zlatko Đedović, pionir u projektovanju i izgradnji solarnih elektrana u BiH, te Nedžad Nadarević, IT stručnjak koji je ubrzao digitalizaciju cijelog procesa. Danas kompanija ima saradnike širom zemlje, piše Diaspora invest.

– Projektovanje, servis i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana u Bosni i Hercegovini su nekako još uvijek na začetku, ali mi smo ponosni na 100 MW izgrađenih postrojenja širom Evrope, te umjesto da pričamo priču o potencijalu, mi govorimo o onome što je već postignuto. Odlučili smo se i za pokretanje platforme Solarno.net putem koje želimo podijeliti informacije o svim prednostima solarne energije i razvoja ovog sektora, dodaje Ekrem.

Pored činjenice da EMT Solar gradi solarne elektrane visoke kvalitete i durabilnosti po najvišim EU standardima građenja, kompanija je trenutno u fazi izgradnje solarne elektrane na teritoriji Goražda gdje je isporučena specijalna podesiva čelična konstrukcija – prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Investitor je postavio projektni zadatak izgradnje sezonski podesive konstrukcije u ekstremnim uvjetima.

– Posebnost ove konstrukcije je ta što zadovoljava ekstremne uslove pogona na lokaciji koja se nalazi na blizu 1.200 metara nadmorske visine, zadržavajući funkcionalnost sezonskog podešavanja. Ova konstrukcija je rezultat domaće proizvodnje i rađena je na najmodernijim mašinama od europskog primarnog čelika u postrojenju “Ferretto” u Tešnju, napominje Ekrem.

Konstrukcija je jedinstvena i to iz razloga što je sezonski podesiva, te kao takva daje oko 20% bolje prinose nego konstrukcije sa fiksnim uglom i nagibom. Konstrukcija ima tri položaja za četiri godišnja doba, čelična je i robusna, pocinčana, namijenjena za geografska područja sa ekstremnim vremenskim uslovima (do -30 stepeni Celzijusa) sa garancijom od 15 godina. Domaće je proizvodnje a dati model je fiksiran na dva reda stubova koji se montiraju na betonske pragove, što ovu konstrukciju čini veoma stabilnom.

Ovaj projekat je realiziran uz tehničku podršku USAID projekta “Diaspora Invest”, u okviru aktivnosti potpore prenosu znanja i pokretanja investicija bh. dijaspore.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.