Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručio: Amerika je najveća probosanska država u svijetu, naši odnosi ne ovise o pojedincima

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za Klix.ba govorio je o posljednjoj krizi na Kosovu, refleksijama na region, ali i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Escobar, šta je cilj vaše posjete Kosovu i Srbiji, gdje vidite rješenje krize, s obzirom da je Albin Kurti nakon posljednjih izbora na neki način promijenio status quo?

Dugoročno rješenje je nastavak puta prema Evropskoj uniji i obje zemlje imaju našu podršku na tom putu. Ipak, na tom putu moraju raditi i na normalizaciji odnosa. Imali smo jako dobar sporazum u Ohridu. Taj sporazum o normalizaciji otišao je dalje nego bilo koji drugi dokument i moramo se vratiti tom procesu i započeti ispunjavanje svih elemenata tog sporazuma.

Evropska unija će ponuditi određene prijedloge kako se vratiti tom procesu te kako smanjiti trenutne tenzije, ali ostavio bih to za kasnije jer smo još u procesu razgovora oko toga.

Posljednjih mjeseci mnogo se govori o američkom pristupu BiH. Kakva je vaša percepcija stanja?

“Sjedinjene Američke Države ostaju najveća probosanska država u svijetu. Imate našu punu podršku u nezavisnosti, suverenitetu, ekonomskom prosperitetu i sigurnosti. Ne želim da građani misle kako naši odnosi ovise o jednom ili tri pojedinca ili jednoj partiji. To je duboko partnerstvo sa ljudima ove zemlje.

Znamo koliko su oni patili. Kada god se sretnem sa građanima BiH, govorim o dubokom potencijalu zemlje. Nastavit ćemo se povezivati sa ljudima i u budućnosti.

Mnogo se u BiH govori o negativnom ruskom utjecaju u BiH. Istovremeno Milorad Dodik kao ruski proxy posjećuje Vladimira Putina i ima veliku političku snagu u BiH. Ima li Amerika rješenje za takvu politiku?

Dodikova retorika je destabilizirajuća i dosta toga što on radi, radi iz lične koristi, a ne zbog naroda. U realnosti, Rusija nema mnogo toga ponuditi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja. Rusija vama ne pruža nikakvu pomoć, nisu među vašim najvažnijim trgovinskim partnerima. Ono što oni osiguravaju jeste retorička podrška za one koji žele biti destruktivni.

Ono što mi pokušavamo uraditi jeste da kontriramo Dodikovoj retorici. Da ojačamo institucije, partnerstvo sa euroatlantskom zajednicom i funkcionalnost zemlje kako ne može nastaviti sa tim.

Sada bih se osvrnuo na krizu na Kosovu. SAD podržava zajednicu srpskih općina (ZSO). Međutim, ko može garantovati da sutra neka druga etnička grupa u Srbiji, Crnoj Gori ili negdje drugo, neće tražiti dodatnu autonomiju ili poseban status?

Kosovsko pitanje je posebno. Ne želimo kopirati Dejton na Kosovu ili Kosovo u Sjevernoj Makedoniji ili Crnoj Gori. Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su članovi onih institucija koje traže zaštitu manjinskih naroda u skladu sa EU standardima.

Mi vidimo da je ZSO u skladu sa EU standardima. ZSO ne vidimo kao ništa drugo nego sposobnost da Srbi organizuju lokalne institucije na vlastitom jeziku. Ne vidimo prijetnju nikakvu u ovome i potrebu da druge države koje su već na evropskom putu rade nešto drugo što već ne rade na implementaciji reformi koje EU od njih traži.

Mnogo se govori o nekom novom američkom pristupu na Balkanu. Stvara li Amerika novi poredak ovdje i zašto ne podržavate tako otvoreno naprimjer Berlinski proces, ako što podržavate Otvoreni Balkan?

Naša politika se nikada nije promijenila. Najbrži ste rastući regija u EU. Nažalost, BiH je isključena iz toga zbog političke disfunkcionalnosti. Ostatak regije raste jako dobro. Podržavamo svaku inicijativu koja vas približava na EU putu.

U potpunosti sam saglasan sa Berlinskim procesom, CEFTA-om kao i Otvorenim Balkanom sve dok je otvoren za sve. Za nas, nema dileme između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana. Mi ne kreiramo novu strukturu na Balkanu. To je toksični narativ koji proizvode oni koji žele podjele.

I za kraj, da li vjerujete novoj državnoj vlasti u BiH, čiji je dio i Milorad Dodik, odnosno njegova stranka?

Vjerujemo u demokratske rezultate. Svaka politička partija koja je posvećena borbi protiv korupcije, euroatlantskom putu, mogu očekivati našu podršku. One partije koje blokiraju put BiH prema prosperitetnijoj budućnosti, ne mogu očekivati našu podršku. Bosna i Hercegovina gubi 1 posto svoje populacije svake godine.

Najbolji dio populacije. Moramo naći način da ih zadržimo i da im damo nadu da postoji budućnost i ekonomski razvoj u zemlji. Ako govorite o novom poretku. To je poredak. Kreirati mirno okruženje za narednu generaciju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.